Lisnato puter pecivo


 

Potrebno je:

600 g mekog brašna T-400
2 kašičice soli
1 kašika šećera
60 ml ulja
1 jaje
300 ml mleka
1/2 kockice kvasca

Za premazivanje korica:

200 g omekšalog maslaca

Još je potrebno:

sir po vašem izboru

Za premazivanje peciva:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. U toplo mleko, sa dodatkom kašike šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na malo pobrašnjenu podlogu i mesiti ga kratko, oko 1-2 minuta. Oblikovati ga u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo udvostruči.

2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati lopticu, poređati ih na pobrašnjenu tacnu, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti deset minuta. Zatim uzeti prvu lopticu testa i razviti je u tanku koru veličine 40 cm x 35 cm. Premazati koru puterom. Suprotnu stranu kore prebaciti do polovine testa, a drugu stranu prebaciti preko nje. Dobija se duža pravougaona kora koja se premaže puterom. Sada, levu stranu kore prebaciti do polovine testa, a desnu stranu prebaciti preko nje. Formiranu koru ostaviti na pobrašnjenu tacnu.

3. Uzeti drugu lopticu i razviti je u koru istih dimenzija kao i prvu. Dobro je premazati puterom. Prvu, formiranu koru staviti na sredinu razvijene kore i ponoviti postupak preklapanja i premazivanja kao i prvi put. Isti postupak ponoviti još dva puta (znači, razviti treću koru, premazati je, staviti na sredinu ispresavijenu koru i ponoviti postupak savijanja i premazivanja puterom. Isto uraditi i sa četvrtom korom). Na kraju, formirano testo staviti na pobrašnjenu tacnu, pa tacnu uvući u plastičnu kesu i ostaviti testo u frižideru pola sata. 

4. Nakon pola sata testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga brašnom, pa ga prvo oklagijom blago ispretiskati i razviti u koru debljine 0,5 cm (moja kora je bila veličine 40cm x 40cm). Koru iseći po širini na šest traka, pa svaku traku iseći po dužini na šest delova. Za fil možete da koristite kačkavalj, feta sir, domaći kravlji sir, suhomesnato ili neki gusti džem, ako želite slatko pecivo. Ja sam koristila kačkavalj, isekla sam ga na štapiće i stavila na sredinu isečenog testa. Samo sam preklopila testo jer sam želela da se razlista, a možete preklopljeno da ispretiskate viljuškom pa da dobijete pancerote. Veoma je ukusno, na bilo koji način da se odlučite. 

5. Rernu uključite da se zagreje na 200 stepeni. Pecivo premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peče sve dok ne dobije zlatno rumenu boju, oko 20 minuta.

Pecivo je veoma ukusno i verujem da će se svima dopasti...


Коментари

Популарни постови