Prpeć pita
Sastojci za testo:
400 g brašna T-500
1 kašičica soli
1 kašika omekšale masti
230 ml tople vode
Za premazivanje korica:
150-200 g otopljene masti
Fil:
500 g sitnog sira
3 jajeta
1/2 kašičice soli (ako je sir neslan)
Preliv:
2 jajeta
200 ml mleka
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati so, omekšalu mast i sa vodom zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga u valjkasti oblik i podeliti na 3 veće loptice i na 12 manjih loptica (ja sam merila testo, pa su mi tri loptice bile težine po 80 g, a male loptice po 35 g). Međutim možete i "od oka" da podelite testo, nije uopšte bitno da li će neka loptica biti veća ili manja, bitno je da ih imate 12 manjih i 3 veće.
2. Tepsiju veličine 28cm premazati otopljenom mašću i ostaviti na stranu. Manje loptice (12 komada) razviti tanko u krug, prečnika 20cm. Razvijene korice premazivati mašću i ređati jednu preko druge. Zadnja korica se ne premazuje. Razviti tanko veliku koru što tanje, da bude oko 15 cm šira od tepsije. Oklagijom je prebaciti u tepsiju i rukama utapkati stranice (višak testa ostaje preko tepsije). Silikonskom četkicom dobro premazati koru u tepsiji i staviti 1/3 fila (za fil, sir, jaja i so viljuškom sjediniti) ravnomerno preko cele kore. Od tri veće loptice razviti prvu u veličini tepsije i staviti je preko fila, izbockati je viljuškom i dobro premazati mašću. Zatim ide druga trećina fila, pa preko druga razvijena veća loptica testa. Ponoviti postupak sa bockanjem viljuškom i premazivanjem mašću. Na kraju staviti ostatak fila i prekriti zadnjom korom. Zadnju koru izbockati viljuškom do dna tepsije i preliti prelivom (za preliv jaja i mleko žicom umutiti samo koliko da se jaja sjedine sa mlekom). Testo koje je bilo preko tepsije prebaciti ga u tepsiju "nabirajući ga". Nemojte da se brinete ako preliv malo prelije testo koje nabirate, to se neće videti kada se ispeče. Ostatak masti zagrejte da bude vrela i zaliti pitu.
3. Pitu staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom, ostaviti da se malo prohladi pa je poslužiti.
Prpeć ili propeć pita, nije bitno kako ćete je zvati, važno je da je to pita fantastičnog ukusa...
Коментари
Постави коментар