Salata sa šargarepom
Potrebno je:
1 kg šargarepe
6-7 čenova belog luka
1 srednja vezica peršuna
2 kašičice soli
200 ml vode
200 ml ulja
200 ml belog alkoholnog sirćeta
Priprema:
1. Šargarepu očistiti i iseckati na krugove. Staviti da se obari. Kada voda provri, kuvati šargarepu 6 minuta. Zatim je prebaciti u cediljku i ostaviti da se prohladi.
2. U manju šerpicu staviti vodu, ulje i so i staviti da provri. Kada provri skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi (da bude mlako).U dublju posudu staviti prohlađenu šargarepu i dodati iseckani peršun i beli luk, pa promešati. Napuniti dve manje tegle (od po 720 ml) ili jednu veću teglu. Kada su se voda, ulje i so prohladili dodati sirće, promešati i preliti preko poređanog povrća. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa prebaciti u frižider da odstoji preko noći. Narednog dana već možete da je poslužite.
3. Ukoliko vam se dopadne, možete da napravite i veću količinu i sipati u sterilisane tegle, jer može trajati dosta dugo (čuvati u frižideru). Preukusna salata, obavezno isprobajte.
Коментари
Постави коментар