Domaće burger zemičke


 

Potrebno je:

250 ml mleka
250 ml vode
40 g svežeg kvasca
25 g soli
70 g šećera
1,25 kg (1kg + 250g) brašna T-500
2 jaja
150 ml ulja

Za premazivanje lepinja:

2 žumanceta
2 kašike mleka

Priprema:

1. U mešavinu toplog mleka i vode sa dodatkom jedne kašike šećera (od 70 g) razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati ostatak šećera (ne brinite, testo neće biti slatko) i so pa promešati. Zatim, napraviti udubljenje na sredini brašna i dodati jaja, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i mesiti ga pet minuta. Zatim ga formirati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo duplira, oko jedan sat.

2. Kada se testo duplira izručiti ga na blago pobrašnjenu podlogu. Otkidati komade testa i meriti da svaki komad otkinutog testa bude 130 g težine.  Zatim, svaki komad izmerenog testa oblikovati u lopticu i ređati ih u pleh preko pek papira. Meni je izašlo 16 zemički po 130 g i jedna manja zemička. Trebala su mi dva velika pleha od električnog šporeta. U svaki stavite po osam zemički (plus, u jedan pleh "smestite" i onu jednu manju zemičku) i to na rastojanju, jer će više nego duplo da narastu. Poređane zemičke prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu, da dupliraju svoj oblik (meni je trebalo oko 50 minuta).

3.Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Narasle zemičkee premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peču 20 minuta (zemičke možete posuti posle premazivanja, ako želite, sa susamom ili kimom). Pečene zemičke prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade pa ih poslužiti. 


Predivno pecivo koje je odlično za burgere, sendviče ili jednostavno kao zamena za hleb.

Коментари

Популарни постови