Kuglof pita
Potrebno je:
4 jajeta
1 kašičica soli
400 g domaćeg kravljeg sira
100 g očišćenog spanaća
180 g kisele pavlake
200 ml jogurta
120 ml ulja
100 ml gazirane vode
1 kašičica sode bikarbone
1 kesica praška za pecivo
500 g tankih kora za baklave
Priprema:
1. Kuglof veličine 28cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu (obavezno ga obložite sa pek papirom, ja to nisam uradila. pa i pored toga što sam ga jako dobro premazala maslacem i posula brašnom jedva sam pitu izvadila iz kalupa). Jogurt sipati u manju posudu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti pet minuta da se soda aktivira. U vanglicu razbiti jaja, dodati so i mikserom umutiti samo da se jaja dobro sjedine. Zatim, dodati kiselu pavlaku, jogurt sa sodom bikarbonom, prašak za pecivo, gaziranu vodu i umutiti. Ubaciti ulje i umutiti. Dodati sir koji smo prethodno viljuškom izmrvili, promešati, pa ubaciti i sitno iseckani spanać. Dobro promešati. Probati ako treba da se još dosoli. So stavite prema vašem ukusu, meni je sir bio slan pa mi je kašičica soli bila sasvim dovoljna.
2. Kore za baklavu (to je pakovanje kora gde piše da su tanke kore za pite i baklave), onako kako su spakovane u rolni iseći ih na komade širine oko 1cm. Isečene kore rukama protresti da se odvoje. U pripremljeni fil dodati prvo samo trećinu isečenih kora i sa dve kašike ih sjediniti sa filom (pazite da ih ne ostavite zalepljene jedne za druge...), zatim ubaciti drugu trećinu kora, sjediniti ih sa smesom i na kraju dodati ostatak kora. Sve dobro promešati.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Dobijenu smesu ravnomerno rasporediti u pripremljeni kalup za kuglof (ja sam to uradila kutlačom). Kašikom poravnati površinu i staviti da se peče sve dok površina dobro ne porumeni, oko 40-45 minuta.
4. Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta u kalupu, pa je preokrenuti na odgovarajuću tacnu. Ostaviti pitu da se prohladi pa je poslužiti.
Pita je veoma vazdušasta i sočna, ukus ostaje nepromenjen i narednog dana...
Коментари
Постави коментар