Podvarak sa suvim mesom
Potrebno je:
1 kg kiselog kupusa ribanca
300 g dimljenih mesnatih rebara
200 g dimljene slanine
140 g šargarepe
140 g crnog luka
2,5 pune kašike masti (ili 200 ml ulja)
1 kašika aleve paprike
3 lista lovora
1 kašičica mlevenog bibera
suvi biljni začin po ukusu
Priprema:
1. Dimljena rebra i slaninu naliti hladnom vodom i staviti na šporet da se kuvaju. Kada provri kuvati pola sata i isključiti šporet. Kiseli kupus prvo isprati 2-3 puta u vodi (to je u slučaju ako je kupus slan više nego što treba) i ostaviti ga na stranu. Crni luk sitno iseckati, a šargarepu iseckati na kockice. Iseckano povrće dodati u kupus i promešati. U odgovarajuću posudu, koja može u rernu, staviti mast i staviti da se otopi. Na otopljenu mast ubaciti polovinu pripremljenog kupusa sa povrćem i promešati. Staviti drugu polovinu kupusa, promešati i dodati listiće lovora. Dinstati na tihoj temperaturi kupus u polupokrivenoj posudi i uz postepeno mešanje. Po potrebi dolivati po malo vode od kuvanog suvog mesa.
2. Kada je kupus omekšao, posuti ga sa mlevenim biberom i alevom paprikom i promešati. Po ukusu dodati i suvi biljni začin. Suva rebra (ja sam imala dobro mesnata rebra, pa sam im posle kuvanja sklonila koske) i slaninu rasporediti preko kupusa, ali tako da ih stavite malo dublje u kupus. Sipati vodu od kuvanog mesa, oko 2cm visine i staviti posudu sa kupusom u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Ostaviti da se podvarak zapeče, za to vreme će i voda da ispari. Poslužite podvarak uz proju (ja volim uz podvarak i luk, kao i ljute papričice).
Podvarak je u mojoj porodici jedno od najomiljenijih jela...
Коментари
Постави коментар