Čokoladni kolač sa džemom od kajsija


 

Potrebno je:

2 jajeta
160 g šećera
180 ml ulja
180 ml jogurta
40 g kakao praha
300 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica cimeta 
300 g džema od kajsija

Još je potrebno:

150 g crne čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Pleh veličine 30 cm x 20 cm dobro premazati maslacem i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. 
Jaja razbi u vanglicu, dodati šećer i mikserom umutiti u gustu, kremastu smesu. Dodati ulje i jogurt i umutiti. Ubaciti prosejani kakao i umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna, praška za pecivo i cimeta i sve dobro umutiti. 

2. Polovinu umućene smese sipati u pripremljeni pleh i ravnomerno je rasporediti po plehu. Staviti da se peče 10 minuta, odnosno dok površina biskvita ne očvrsne. Zatim, izvaditi pleh iz rerne i biskvit premazati sa džemom. Preko džema ravnomerno rasporediti drugu polovinu testa i vratiti da se kolač peče još oko 15 minuta (probati čačkalicom, ali samo gornji biskvit).

3. Dok se kolač peče, čokoladu izlomiti na kockice i staviti je u manju posudu. Preliti čokoladu sa slatkom pavlakom i staviti da se na tihoj temperaturi čokolada otopi, uz stalno mešanje, sve dok se ne dobije glatka glazura. Pečeni kolač odmah preliti sa glazurom i ostaviti kolač preko noći da se glazura stegne na sobnoj temperaturi. 

Predivan mekani i sočni desert koji ukusom podseća i na medeno srce i na saher tortu.

Коментари

Популарни постови