Lisnata pita sa sirom, spanaćem i prazilukom
Sastojci za testo:
650 g brašna
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
50 ml ulja
370 ml tople vode
Fil:
300 g očišćenog spanaća
1 kašičica soli
200 g praziluka
1/2 kg domaćeg, kravljeg, sira
2 jajeta
Za premazivanje korica:
200 g maslaca
Za premazivanje pite:
2 žumanceta
2 kašike mleka
Priprema:
1. Brašno staviti u vanglicu, dodati so i prašak za pecivo pa promešati. Ubaciti ulje i toplu vodu i zamesiti testo. Testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i mesiti ga jedan minut. Izdužiti testo rukama u valjkasti oblik i podeliti na 18 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u lopticu (jufku) i poređati ih na pobrašnjenu radnu podlogu. Prekriti ih providnom folijom ili običnom plastičnom kesom i ostaviti pola sata da testo odstoji.
2. Fil: Očišćeni spanać sitno iseckati, posuti ga sa kašičicom soli, promešati i ostaviti 10-ak minuta da spanać otpusti vodu. Zatim ga dobro rukama iscediti i staviti u odgovarajuću dublju posudu. Dodati sitno iseckani praziluk i promešati. Sir izmrviti viljuškom (ja sam ga narendala) i dodati u povrće. Dobro promešati. Jaja viljuškom umutiti, pa ih ubaciti u fil i sve dobro sjediniti. Ja nisam dodavala so u fil jer mi je sir bio slan, a vi ako treba dodajte so po ukusu.
3. Pleh od električnog šporeta veličine 40cm x 30cm dobro premazati maslacem ili ga prekriti pek papirom i ostaviti na stranu. Maslac rastopiti. Uzeti prvih 9 loptica testa i svaku razviti na pobrašnjenoj podlozi u krug veličine 20 cm. Razvijene korice ređati jednu preko druge i svaku premazivati otopljenim maslacem (zadnja kora se ne premazuje). Premazane korice prekriti providnom folijom i ostaviti dok se ne premažu drugih 9 korica. Sada uzeti prvu grupu premazanih korica i na pobrašnjenoj podlozi razviti koru malo veću nego što je pleh u kome će se peći. Pomoću oklagije prebaciti koru u pripremljeni pleh. Koru samo blago premazati maslacem, pa ravnomerno rasporediti fil i rukom ga malo ispretiskati. Drugu grupu od 9 korica razviti u veličini pleha i prebaciti je preko fila. Krajeve prve kore vratiti unutra i ispretiskati prstima sastavljajući je sa drugom korom i formirati rub pite.
4. Rernu uključiti da se zagreje na 190 stepeni. Sredinu pite oštrim nožem iseći na parčiće po želji (znači, ivice pite se ne seku). Premazati pitu mešavinom žumanaca i mleka, posuti je susamom i staviti da se peče dok dobro ne porumeni, oko 30-35 minuta. Ja sam po ivicama stavljala ćurekot (ili crni kim).
Pečenu pitu ostaviti da se prohladi, zatim je iseći i poslužiti.
Uživaćete u svakom zalogaju ove pite...
Коментари
Постави коментар