Bajadera


 

Potrebno je:

200 ml vode
200 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
250 g maslaca
400 g mlevenog keksa
300 g mlevenih, pečenih, lešnika (ili oraha)
100 g crne čokolade

Glazura:

150 g crne čokolade 
6 kašika ulja

Priprema:

1. Pleh veličine 35cm x 20cm obložiti pek papirom (da papir bude iznad pleha kako biste lako izvadili kolač iz pleha) i ostaviti ga na stranu. U odgovarajuću posudu sipati vodu, dodati šećer i vanilin šećer i staviti na vatru da se šećer otopi. Dodati iseckani maslac i mešati da se maslac otopi. U dubljoj posudi posebno pomešati mleveni keks i mlevene lešnike (bajadera je još ukusnija ako je spremite sa mlevenim orasima, ali kako je moj mlađi sin postao alergičan na orahe ja ih više ne koristim). U sredinu sipati tečnu smesu i sve dobro sjediniti špatulom ili varjačom. Smesu podeliti na dva jednaka dela.

2. U jedan deo dodati 100 g crne čokolade prethodno otopljene na pari. Dobro izmešati da se čokolada sjedini sa drugim sastojcima. U pripremljeni pleh prvo ravnomerno rasporediti tamnu smesu i poravnati dobro površinu. Preko rasporediti svetlu smesu.

3. Na pari otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača. Ostaviti kolač preko noći u frižider. Narednog dana sam bajaderu, pomoću pek papira, izvadila iz pleha i stavila na radnu površinu. Pošto sam želela da mi svaki komad kolača bude isti, pomoću lenjira sam obeležila komade veličine 4cm x 2cm,  pa sam kolač sekla pomoću skalpela, u jednom potezu (nema povlačenja, pa da se stane), da bi ivice bile oštre.

Veoma ukusan kolač, idealan za razne proslave i slave. Recept sam videla na YouTube (Recepttura).

Коментари

Популарни постови