Lisnata lepinja


 

Potrebno je:

280 ml mleka
50 ml jogurta
2 kašičice soli
1 kesica praška za pecivo
480 g brašna

Za premazivanje korica:

100 g otopljenog maslaca

Za premazivanje lepinje:

1 jaje

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati so i prašak za pecivo pa promešati. Dodati mleko i jogurt sobne temperature i zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu, poređati jufke na pobrašnjenu podlogu, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta. 

2. Sve četiri jufke razviti u krug veličine 25 cm. Svaku koricu premazivati sa po dve kašike otopljenog maslaca i ređati ih jednu preko druge (i četvrtu koricu premazati maslacem). Sada, rukama malo razvući koru, pa koru uviti u rolat. Rolat saviti u oblik puža, staviti na odgovarajuću tacnu, uvući u plastičnu kesu i ostaviti u frižider 30 minuta da se maslac stegne. 

3. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Testo izvaditi iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi ga razviti veličine 30cm x 35cm. Pomoću oklagije lepinju prebaciti u pripremljeni pleh. Premazati jednim umućenim jajetom (obilno premažite lepinju, u početku će vam se činiti da je to mnogo, ali lepinja će sve upiti), celu lepinju izbrazdati viljuškom, pa skalpelom (ili vrlo oštrim nožem) zaseći na uzdužne trake i staviti da se peče dok dobro ne porumeni, oko 20-22 minuta. 

Lepinja je fantastičnog ukusa, kada je jednom napravite često će biti na vašem stolu...

Коментари

Популарни постови