Ružice - starinski kolač sa mašću


 
Potrebno je:

300 g omekšale masti
1 jaje
2 žumanceta
1 srednji limun (narendana korica)
200 ml toplog mleka
3 kašike šećera
1/2 kockice svežeg kvasca (20-25g)
750 g brašna T-500
1/2 kašičice soli

Fil:

2 belanca
2 kašike šećera u prahu
250 g mlevenih lešnika (ili oraha)
2 vrhom pune kašike pekmeza po vašoj želji

Priprema:

1. U toplo mleko staviti jednu kašiku šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti mast, dodati ostatak šećera (2 kašike) i viljuškom umutiti. Ubaciti jaje, žumanca i sitno narendanu koricu limuna pa viljuškom sjediniti. Dodati pripremljeni kvasac i promešati dobro. Na kraju dodavati postepeno mešavinu brašna i soli i, prvo, kašikom mešati pa zamesiti rukom testo. Pobrašniti radnu površinu i prebaciti testo, mesiti još malo da testo postane glatko. Zatim, testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti u vanglicu, koja se prekrije providnom folijom i kuhinjskom krpom. Ostaviti testo jedan sat da dobro naraste. 

2. Fil: Belanca staviti u odgovarajuću posudu, dodati odmah šećer u prahu i mutiti ih samo koliko da postanu penasta. Ubaciti mlevene lešnike (za ovaj starinski kolač u filu se koriste mleveni orasi, ali pošto je meni mlađi sin alergičan na orahe ja ih ne koristim) i kašikom promešati. Dodati pekmez po vašoj želji (ja sam dodala pekmez od smokvi) i još jedanput dobro promešati. Treba da dobijete gusti fil. Ako treba dodati još mlevenih lešnika.

3. Kada je testo naraslo, otkinuti komadić testa (ja sam merila svaki komadić da bude težine 25-26g) i napraviti lopticu. Lopticu testa staviti na dlan i rastanjiti je rukom. Malom kašičicom staviti fil na sredinu testa, pa podići stranice i sastaviti ih na vrhu. Formiranu ružicu staviti u pleh preko pek papira. Na isti način napraviti i ostale ružice (meni je izašlo 54 ružica). Ružice u pleh poređati na malom rastojanu i staviti ih da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni oko 18 minuta. Čim vrhovi ružica blago porumene, pečene su (prilikom pečenja ružice će se malo otvoriti, ali tako i treba da bude).

4. Pečene ružice ostaviti da se potpuno ohlade pa ih obilno uvaljati u šećer u prahu. 

Predivan starinski kolač za čisto uživanje, topi se u ustima, što duže stoji sve je ukusniji...






Коментари

Популарни постови