Uskršnja pogača


 
Potrebno je:

270 ml mleka
1 kašika šećera
1 kockica svežeg kvasca
850 g brašna
1,5 kašičica soli
2 jajeta
1 belance
150 ml gustog jogurta
30 ml ulja

Za premazivanje korica:

80 g omekšalog maslaca

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. U toplo mleko dodati šećer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje na sredini brašna i dodati jaja, belance, jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na malo pobrašnjenu podlogu, formirati loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste, da duplira svoju masu. 

2. Dublju šerpu veličine 28 cm obložiti pek papirom i šerpu ostaviti na stranu. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na 7 jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkice i jednu jufkicu odvojiti na stranu. Od ostalih 6 jufkica razviti krugove testa veličine 24 cm. Uzeti prve tri razvijene korice, premazivati ih maslacem i ređati jednu na drugu (3 korica se ne premazuje). Tako složene korice odmah iseći na 8 trouglova, ne razvijati veći krug. Trouglove poređati u šerpu preklapajući ih, vodeći računa da tako popunite polovinu dna šerpe. Zatim uzeti ostale tri korice, složiti ih jednu preko druge sa premazivanjem maslacem (zadnja se ne premazuje) i iseći i njih na 8 trouglova. Sa tim trouglovima, ređanjem, popuniti drugu polovinu dna šerpe. 

3. Za sredinu pogače uzeti odvojenu jufkicu i razviti je u elipsasti oblik, veličine 20 cm x 36 cm (širinu od 20cm izmerite na sredini korice). Premazati koricu ostatkom maslaca i širom stranom preklopiti na pola. Sada, iseći tri trake, ali tako da pri vrhu ostane 1cm neisečen. Od tri isečene trake napraviti pletenicu, pa saviti u rolatić. Preokrenuti ga (dobija se oblik cveta) i staviti u sredinu pogače. Šerpu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da pogača naraste, sve dok se skoro ne napuni šerpa. Tada pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka, posuti susamom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni 30 minuta (probati čačkalicom da li je pečena). Pri kraju pečenja, ako je potrebno pogaču prekriti pek papirom da bi vam ostala divno rumena korica, da ne izgori.

4. Pečenu pogaču izvaditi iz šerpe i ostaviti na rešetku da se prohladi, pa je prebaciti na odgovarajuću tacnu.

Hristos Vaskrse 

Коментари

Популарни постови