Domaći kroasani


 

Sastojci za testo:

750 g brašna
1 kockica svežeg kvasca
200 ml mleka
200 ml jogurta
100 ml ulja
2 jajeta
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera

Za premazivanje korica:

200 g omekšalog putera

Za premazivanje kroasana:

1 jaje

Priprema:

1. U toplo mleko sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim dodati jogurt, ulje, jaja i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga dok se ne dobije mekano, elastično testo, uz minimalno dodavanje brašna. Umešeno testo odmah izdužiti u valjkasti oblik i podeliti ga na 8 jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu. Loptice testa poređati na pobrašnjenu podlogu, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da odstoje. 

2. Svaku lopticu razviti, na pobrašnjenoj podlozi, u krug veličine 32 cm. Omekšali puter umutiti viljuškom. Uzeti prvu koricu i premazati je delom putera. Preko nje staviti drugu koricu pa i nju premazati puterom. Nastaviti ređanje i premazivanje i sa ostalim koricama, s tim da se zadnja korica ne premazuje. Poređanje korice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta da odstoje. 

3. Zatim poređane korice staviti na dobro pobrašnjenu podlogu i razviti ih u veliki krug debljine 3-5mm. Razvijenu koru podeliti prvo na 4 dela, pa svaku četvrtinu iseći na šest trouglova. Kroasane filovati po želji, ja sam stavljala domaći sir i viršle. Ako želite slatke kroasane, onda u testo stavite tri kašike šećera, i umesto 1,5 kašičice soli stavite 1 kašičicu. 

4. Svaki trougao testa izvući malo u dužinu pa ga uviti u kiflicu. Kroasane poređati u pleh preko pek papira, pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti 1 sat da odstoje. 

5. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle kroasane premazati sa umućenim jajetom i staviti da se peču dok dobro ne porumene.

Kroasani su mekani, vazdušasti, sa predivnom hrskavom koricom, tope se u ustima...

Коментари

Популарни постови