Lisnata pita sa mesom




Sastojci za testo:

500 g brašna
100 ml vode
100 ml mleka
100 ml jogurta
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo

Za premazivanje korica:

100 g maslaca
50 ml ulja

Fil:

1/2 kg mlevenog mesa
100 g crnog luka
1 srednja vezica peršuna
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog bibera

Za premazivanje pite:

2 žumanca

Priprema:

1. Priprema testa za korice: U vanglicu staviti brašno, dodati so i prašak za pecivo pa promešati. Zatim dodati toplu mešavinu vode, mleka i jogurta. Zamesiti testo bez dodavanja više tečnosti. Testo prebaciti na radnu podlogu (bez brašna) i mesiti ga sve dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke. U početku će vam se činiti da je testo dosta tvrdo, međutim koliko ga duže mesite ono će biti sve elastičnije. Umešeno testo formirati u loptasti oblik i odmah ga podeliti na 4 jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu (lopticu testa). Jufkice poređati na pobrašnjenu tacnu, pa tacnu uvući u plastičnu kesu i ostaviti 15 minuta da se testo odmori.

2. Fil: Ja sam za fil koristila mešavinu svinjskog i junećeg mesa, može i samo juneće. Mleveno meso staviti u odgovarajuću posudu i dodati mu sitno narendani crni luk, iseckani peršun, so i mleveni biber. Rukom dobro sjediniti sve sastojke, poravnati površinu i kašikom podeliti na 4 jednaka dela. U manje lonče rastopiti maslac i ulje.

3. Sve jufkice razviti u krug veličine 35 cm, posipajući brašnom radnu površinu i po malo testo. Uzeti prvu razvijenu koru, preliti je sa 2-3 kašike mešavine maslaca i ulja (u daljem tekstu masnoća) pa rukom ravnomerno rasporediti masnoću po celoj kori. Zatim uzeti četvrinu mesa, kidati komadiće i stavljati kružno po kori. Dodatno, blago ispretiskati i malo raširiti rukom meso. Preko staviti drugu koru i ponoviti postupak sa prelivanjem masnoćom i slaganjem mesa. Isti postupak uraditi i sa ostale dve jufke. Naslagane i filovane kore prekriti plastičnom kesom i ostaviti 15 minuta. 

4. Pleh od električnog špotera veličine 30 cm x 40 cm dobro premazati uljem i ostaviti na stranu. Naslagane kore, na ivicama, povući rukama koliko možete. Sada, deo kora od vas prebaciti do pola kora, premazati obilno masnoćom, pa preklopiti suprotnom stranom kora. Oklagijom blago malo izdužiti preklopljenu koru, pa je  premazati masnoćom. Levu stranu dobijene pravougaone kore saviti do pola, premazati masnoćom i preklopiti suprotnom stranom. Prekriti koru plastičnom kesom i još jedanput ostaviti 15 minuta da se testo odmori.


4. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Preklopljeno testo premazati masnoćom, pa prvo blago ga oklagijom ispretiskati i zatim razviti u veličini pleha u kome će se peći (možete pitu da pečete i u tepsiji). Pomoću oklagije prebaciti koru u pleh i još dodatno je ispretiskati do stranica pleha. Na površinu pite staviti žumanca, pa ih rukom razmazati po celoj površini pite (ili ih umutite viljuškom pa ih silikonskom četkicom razmazati, po želji). Pitu zaseći skalpelom dijagonalno u razmacima od po 3 cm i staviti da se peče oko 25 minuta, odnosno dok dobro ne porumeni. 

5. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i ne pokrivati je, da bi gornja i donja strana pite ostala hrskava.

Preukusna lisnata pita sa mesom koja će vam se sigurno dopasti...





Коментари

Популарни постови