Voćna torta sa lisnatim testom


 Potrebno je:

1/2 kg lisnatog testa
1 jaje
šećer u kristalu

Beli fil:

400 ml mlečne slatke pavlake
100 g šećera u prahu
250 g krem sira (neslan)
1 kesica želatina u prahu

Voćni fil:

400 g smrznutog šumskog voća
140 g šećera
30 g gustina
4 kašike hladne vode

Još je potrebno:

100 ml mlečne slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu

Priprema:

1. Za korice sam koristila sveže, razvijeno, lisnato testo (kupila u Lidlu). Ako koristite zamrznuto, prvo ga ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi pa ga razviti u krug veličine 28cm. Ako koristite razvijeno testo ono se već nalazi na pek papiru, a ako ga sami razvijate tada ga prebacite na pek papir. Na lisnato testo staviti obruč kalupa za tortu veličine 26cm i čvrsto ga pritisnuti da se iseče krug. Ostatak testa samo odvojiti od isečenog kruga i ostaviti na pek papiru. Prvu razvijenu koricu izbockati viljuškom, premazati sa umućenim jajetom i posuti šećerom u kristalu. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni oko 12 minuta, odnosno dok dobro ne porumeni.

2. Dok se peče prva korica, od drugog dela razvijenog lisnatog testa ieći drugu koricu. Nju premazati umućenim jajetom, posuti šećerom i iseći na 16 jednakih trouglova (druga korica se ne bode viljuškom). Staviti da se ispeče i druga korica, zajedno sa ostatkom testa. Pečenu koricu, još dok je vruća, preći nožem između isečenih trouglova (jer su se po malo sastavili prilikom pečenja).

3 Voćni fil: Smrznuto šumsko voće staviti u odgovarajuću posudu, dodati šećer i staviti na srednju temperaturu da se kuva. Voće kuvati dok ne omekša. Zatim ga skloniti sa šporeta i izmiksati štapnim blenderom. Ponovo ga vratiti na šporet, dodati gustin razmućen sa 4 kašike hladne vode i kuvati dok se ne zgusne. Skuvani fil prebaciti u drugu posudu (zbog bržeg hlađenja), prekriti providnom folijom direktno preko fila i ostaviti da se ohladi.

4. Beli fil: Želatin izručiti u manje lonče, preliti ga sa 4 kašike hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri. Mlečnu slatku pavlaku sipati u dublju posudu i početi sa mućenjem. Kada počne da se zgušnjava dodati šećer u prahu i kremasto je umutiti (ne previše čvrsto). Ako koristite zaslađenu slatku pavlaku onda dodati samo 50 g šećera u prahu. Zatim ubaciti krem sir i sve čvrsto umutiti. Želatin staviti na tihu vatru da se otopi uz stalno mešanje, sipati u fil i mućenjem ga sjediniti sa filom.

5. Slaganje torte: Na sredini tacne za tortu staviti malu kašičicu belog fila i razmazati ga (da se ne bi korica pomerala) pa staviti prvu lisnatu koricu. Oko nje staviti obruč za tortu veličine 24 cm (korica se tokom pečenja malo smanjila). Ako je površina korice "naduvena"samo je rukom blago pritisnuti. Preko korice staviti polovinu belog fila i ravnomerno ga rasporediti preko cele kore. Preko belog fila staviti polovinu voćnog fila pa i njega ravnomerno rasporediti. Zatim ide ostatak belog fila i na kraju ostatak voćnog fila. Preko voćnog fila poređati isečene trouglove od druge lisnate korice. Svaki trougao samo blago pritisnuti prema filu. Tortu ostaviti preko noći u frižider.  Ispečeno testo koje je ostalo od sečenja korica izmrviti u secku (ono će trebati za oblaganje stranica torte). 

6. Narednog dana izvaditi tortu iz frižidera. Nožem proći između torte i obruča, pa skloniti obruč. Stranice torte posuti izmrvljenim testom. To ćete najlakše uraditi špatulom. Malo nagnite tacnu sa tortom i špatulom nanosite mrvice testa. Pošto je između poređanih trouglova ostalo praznog prostora, njega popunite umućenom slatkom pavlakom. Staviti voće po želji i torta je spremna...

Predivna kremasta, osvežavajuća voćna torta, kod koje je svaki zalogaj pravi raj za nepca...

Коментари

Популарни постови