Bageti sa maslinama


 

Potrebno je:

450 g brašna T-500
50 g pšeničnog integralnog brašna
370 ml tople vode
30 ml maslinovog ulja
1 kesica suvog kvasca
1,5 kašičica soli
1 puna kašika sveže iseckanog ruzmarina
200 g maslinki

Priprema:

1. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, suvi kvasac i sitno iseckani ruzmarin pa promešati. Sipati toplu vodu, maslinovo ulje i kašikom sve dobro sjediniti (testo je lepljivo, ali tako i treba da bude). Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti testo da odstoji 15 minuta.  Zatim, testo nauljenom rukom podizati sa sve četiri strane i prebacivati preko sredine. Prekriti ga i ostaviti još 30 minuta.

2. Posle dugog odmaranja ubaciti preko testa iseckane masline i opet podizati testo sa svih strana i prebacivati preko maslina. Formirati loptasti oblik, prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider 12 sati (preko noći). 

3. Izvaditi vanglicu sa testom iz frižidera i na dosta pobrašnjenu podlogu ga samo preokrenuti. Testo posuti po površini brašnom i  iseći ga na šest jednakih delova. Uzeti svaki deo isečenog testa  (raditi na pobrašnjenoj podlozi) i uviti ga u rolatić. Svaki rolatić spiralno zaokrenuti sa obe strane da se izduži. Pripremljene rolatiće staviti u pleh preko pek papira i ostaviti da odstoje 20 minuta. 

4. Rernu zagrejati na 250 stepeni. Na dno rerne staviti posudu sa vrelom vodom i ubaciti pleh sa testom. Bagete peći sve dok ne dobiju zlatno braon boju (oko 10-15 minuta, zavisi od jačine rerne).

Uživaćete u svakom zalogaju...

Коментари

Популарни постови