Kiflice - predivno mekane


 

Sastojci za testo:

1/2 kg brašna
250 ml mleka
1 kesica suvog kvasca
100 ml ulja
1 jaje
1,5 kašičica soli
2 kašičice šećera

Slani fil:

150 g feta sira
150 g stišnjene šunke
1 belance

Slatki fil:

džem po vašem ukusu

Za premazivanje kiflica:

1 žumance
2 kašike mleka

Još je potrebno:

maslac
semenke za posipanje slanih kiflica
šećer u prahu
1 kesica vanilinog šećera

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, suvi kvasac, šećer i so pa promešati. Dodati toplo mleko, ulje i jaje i zamesiti testo. Testo prebaciti na radnu površinu i umesiti mekano testo bez dodavanja brašna. Oblikovati ga u loptu i vratiti u blago nauljenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju masu. Premesiti ga u vanglici i ostaviti (pokriveno) još 15 minuta da naraste.

2. Slani fil: Feta sir izgnječiti viljuškom, dodati belance i dobro ga sjediniti sa sirom. Ubaciti narendanu šunku i sve dobro sjediniti

3. Testo samo preokrenuti na radnu površinu (ne dodaje se brašno u radu) i podeliti ga na 5 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u lopticu. Razviti tanko prvu lopticu i iseći je na 8 trouglova. Na početak svakog trougla staviti po punu kašičicu fila i umotati u kiflicu. Na isti način formirati i ostale kiflice, s tim što sam ja odvojila 14 kiflica i filovala ih sa džemom od smokvi. Vi možete da sve kiflice filujete sa slanim ili slatkim filom, po vašoj želji.

4. Kiflice poređati u pleh preko pek papira, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta. 

5. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Posle proteka 30 minuta kiflice premazati mešavinom žumanceta i mleka. Slane kiflice posuti semenkama po želji (ja sam koristila susam, ćurekot i seme suncokreta koje sam prethodno malo usitnila). Na svaku kiflicu (slane i slatke) staviti po malo parče putera i staviti da se peču 16 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno rumenu boju.

6. Pečene kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohlade pre upotrebe. Prohlađene slatke kiflice uvaljati u mešavinu šećera u prahu i vanilinog šećera.

Od jednog testa možete da dobijete slane i slatke kiflice, koje su podjednako ukusne i mekane i narednog dana.

Коментари

Популарни постови