Piletina sa mlincima


 

Potrebno je:

250 g mlinaca
400 g pilećeg belog mesa
malo ulja
50 g maslaca
1/2 l pavlake za kuvanje
180 g kisele pavlake
200 g kačkavalja
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu

Za natapanje mlinaca:

1 l vrele vode
1 kockica za pileću supu

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sipati malo ulja, dodati maslac i staviti na tihoj vatri da se maslac otopi. Dodati piletinu iseckanu na kockice, posuti meso suvim biljnim začinom i biberom po ukusu, promešati i pržiti dok meso ne porumeni. Prženo meso, rešetkastom kašikom, izvaditi u tanjir i ostaviti ga na šporetu.

2. U posudi gde se pržilo meso, sipati pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku. Kratko prokuvati i pri tome drvenom varjačom sastrugati sve ostatke koji su se zalepili od prženja mesa. Posuti začinima po ukusu i isključiti šporet. 

3. U 1 l vrele vode rastvoriti kockicu za pileću supu. Mlince izlomiti na veće komade i ubaciti ih u vodu. Promešati, ostaviti ih oko dva minuta i rešetkastom kašikom ih izvaditi u tanjir. 

4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Dublju posudu koja će ići u rernu (moja posuda je bila veličine 24cm) premazati puterom i poređati trećinu mlinaca. Preko njih rasporediti polovinu ispržene piletine, pa preliti sa trećinom sosa od pavlake. Opet poređati mlince, staviti drugu polovinu mesa i preliti sa drugom trećinom sosa od pavlake. Na kraju, staviti ostatak mlinaca, preliti sa ostatkom pavlake i ravnomerno posuti sa krupno narendanim kačkavaljem. Staviti da se peče sve dok površina jela ne dobije lepu rumenu boju.

4. Mlince sa piletinom ostaviti da se prohlade, iseći ih na kocke i poslužiti (jako se lepo seku, ali mi nismo mogli da čekamo da se prohlade, već sam ih sekla vruće).

Mlinci mogu biti spremljeni kako sa pilećim, tako i sa ćurećim belim mesom. Ukusni su topli i hladni...



Коментари

Популарни постови