Čokoladno - voćna torta


 

Sastojci za biskvit:

240 g brašna
40 g kakaoa
1/2 kašičice soli
1 puna kašičica sode bikarbone
20 ml alkoholnog sirćeta
180 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
80 ml ulja
300 ml tople vode (ne vrele)

Glazura:

100 g mlečne čokolade
1 kašika ulja

Još je potrebno:

300 g kiselkastog voća (koristila sam mešavinu borovnica, malina, jagoda i kupina)

Priprema:

1. Kalup za tortu sa obručem, veličine 22cm, obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. 
U odgovarajuću posudu sjedini brašno, kakao i so. U dubljoj vanglici sjedini šećer, vanilin šećer, ulje i vodu. Dodati suve sastojke i žicom za mućenje sve dobro sjediniti. U šoljici sipati sirće dodati sodu bikarbonu, promešati i izručiti u testo. Promešati testo da se sjedini sa ubačenom sodom. 

2. Testo sipati u pripremljeni kalup i poravnati ga. Preko kalupa staviti pek papir i po površini papira nožem (ja sam to uradila skalpelom) napraviti 5-6 razreza da izlazi para prilikom pečenja. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni 40 minuta. Pečeni biskvit staviti na rešetku, skloniti obruč i pek papir sa strane i ostaviti da se potpuno ohladi pa ga preseći na pola, da se dobiju dve korice.

3. Voće staviti u dublju posudu i štapnim blenderom ga usitniti, da se napravi pire. Ako koristite zamrznuto voće, staviti ga u cediljku da se odmrzne i ocedi. Što se tiče voća možete da kombinujete voće po vašem ukusu...

4. Na tacnu za tortu staviti polovinu biskvita. Prvo staviti deo biskvita koji je bio na površini, ali tako da površinski deo okrenete ka tacni. Preko kore premazati 2/3 voćnog fila. Preklopiti sa drugom korom (sečena strana da ide ka filu) i premazati ostatkom fila (sa vrlo malo fila premazati i stranice torte). Staviti u frižider na 15-20 minuta.

5. Glazura: Mlečnu čokoladu sa uljem otopiti na pari i premazati preko torte (preko sam posula rendanu belu čokoladu, vi ne morate).  Ako koristite posnu čokoladu, dobićete divnu posnu voćnu tortu.Tortu možete i odmah da poslužite (kao što sam ja uradila), ali najbolje je da tortu ostavite preko noći u frižider, pa da je isečete. 

Predivna torta bez jaja, mleka, pavlake i putera...

Коментари

Популарни постови