Grašak sa povrćem i piletinom


 

Potrebno je:

1/2 kg pilećih karabataka
160 g crnog luka
80 g korena celera
60 g korena paškanata
120 g šargarepe
250 g graška
100 g kukuruza šećerca
200 g krompira
3 srednja čena belog luka
2-3 manje paprike
400 ml vode
2 kašike paradajz pirea
ulje po potrebi

Začini:

3 kašičice suvog biljnog začina (ili po ukusu)
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice aleve paprike
1/2 kašičice đumbira u prahu
začin za piletinu
iseckani peršun

Priprema:

1. Pileće karabatake (ja sam ih isekla na pola) začiniti začinom za piletinu, po ukusu, sa obe strane. U posudi u kojoj ćete spremati jelo sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje spustiti meso i ispržiti ga, da dobije lepu rumenu boju. Prženo meso izvaditi u tanjir i ostaviti na šporetu. 

2. U masnoću gde se pržilo meso dodati sitno iseckani crni luk, na kockice isečen koren celera i paškanata i šargarepu isečenu na polukrugove. Dinstati u polupokrivenoj posudi na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje, oko 10-ak minuta. Drvenom varjačom sastrugati sa dna posude sve što je ostalo od prženja mesa, pa dodati grašak, kukuruz šećerac, krompir iseckan na kockice i sitno iseckani beli luk, Promešati, pa posuti sa suvim biljnim začinom, mlevenim biberom, alevom paprikom i đumbirom u prahu. Sve dobro promešati i nastaviti dinstanje još 10 minuta.

3. U 400 ml vrele vode razmutiti paradajz pire i sipati preko povrća. Kuvati na tihoj vatri, u polupokrivenoj posudi, dok se čorbica malo ne zgusne i povrće ne omekša. Pri kraju ubaci iseckanu papriku (volim kada paprika ostane hrskava, zato je ubacujem pri kraju kuvanja), promešati, pa vratiti prženo meso. Krčkati jelo još pet minuta, posuti ga sa sitno iseckanim peršunom i skloniti sa vatre.

Veoma ukusan ručak, isprobajte ga pa ćete se uveriti i sami...

Коментари

Популарни постови