Hrskavi hleb sa mašću


 
Potrebno je:

400 g oštrog brašna T-500
200 g mekog brašna T-400
60 g masti sobne temperature
1 kašika šećera
2 kašičice soli
2 kašike čia semenki
1/2 kockice svežeg kvasca
360 ml tople vode

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašike šećera, razmrviti kvasac, promešati, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i čia semenke pa promešati. Dodati omekšalu mast i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo (ne vaditi testo iz vanglice) prekriti providnom folijom i ostaviti 15 minuta. Zatim, testo premesiti, pokriti i ostaviti da naraste, da udvostruči svoju masu. 

2. Dublju šerpu veličine 24 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Naraslo testo preokrenuti na pobrašnjenu podlogu, blago ga oblikovati u loptasti oblik i prebaciti u pripremljenu šerpu. Na površini hleba oštrim nožem ili skalpelom napraviti 2-3 reza, prekriti šerpu kuhinjskom krpom i ostaviti da hleb naraste, skoro da napuni šerpu. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Staviti hleb da se peče 35 minuta. Pečeni hleb prebaciti na rešetku da se prohladi pre sečenja.

Korica kod ovog hleba je hrskava a sredina divno mekana. Hleb ostaje dugo svež i uživaćete kada vam kuhinja zamiriše na sveže pečeni domaći hleb...

Коментари

Популарни постови