Pecivo sa sirom i spanaćem


 

Sastojci za testo:

300 ml tople vode
2 kašičice šećera
30 g svežeg kvasca
40 ml ulja
1 jaje
3 kašike kisele pavlake
650 g brašna
2 kašičice soli

Za premazivanje testa:

50 g omekšalog putera

Sastojci za fil:

300 g feta sira
2 jajeta
200 g očišćenog spanaća

Priprema:

1. U toploj vodi dodati šećer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti, prekriveno kuhinjskom krpom, dok se kvasac ne aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim, dodati ulje, jaje, kiselu pavlaku i pripremljeni kvasac. Umesiti mekano testo i ostaviti ga u vanglici prekriveno providnom folijom dok se testo ne udvostruči. 

2. Fil: Očišćeni spanać sitno iseckati, posuti sa pola kašičice soli, promešati i ostaviti 10-ak minuta da spanać otpusti vodu, pa ga dobro rukama iscediti. U odgovarajuću posudu staviti feta sir i izmrviti ga viljuškom. Dodati jaja i viljuškom sve sjediniti. Na kraju ubaciti iscećeni spanać i promešati da se svi sastojci sjedine. 

3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razviti ga u pravougaoni oblik debljine oko 0,5 cm. Premazati ga omekšalim maslacem, pa rasporediti fil preko cele kore. Uviti koru u rolat. Rolat iseći na 9 - 11 jednakih komada. Isečene delove prebaciti u odgovarajući dublji pleh, prekriven pek papirom, jedan pored drugog. Prekriti pleh kuhinjskom krpom i uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Staviti pecivo da se peče u zagrejanoj rerni sve dok ne dobije rumenu boju. 

Jednostavno i veoma ukusno slano pecivo...


Коментари

Популарни постови