Piletina sa sosom od spanaća


 

Potrebno je

2 veća pileća bataka sa karabatakom
začin za piletinu
3 kašike ulja

Sos sa spanaćem

70 ml vrele vode
3 briketa spanaća
200 ml pavlake za kuvanje
30 g sitno narendanog kačkavalja
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice mlevenog bibera
suvi biljni začin po ukusu
čili u prahu po ukusu

Priprema:

1. Pileće meso odvojiti na batake i karabatake. Začiniti začinom za piletinu po ukusu, sa obe strane. Svako parče mesa dobro istrljati rukom preko posutog začina. U dublji tiganj sa nelepljivim dnom (koristila sam tiganj veličine 24 cm) sipati samo tri kašike ulja, jer će piletina pustiti svoju masnoću. U zagrejano ulje spustiti meso i poklopiti tiganj. Meso pržiti na tihoj temperaturi (kod mene je to 5 od 9, koja je najača). Kada dobije divnu rumenu boju, preokrenuti meso na drugu stranu i nastaviti prženje, poklopljeno. Meso će se malo duže pržiti, ali vredi, dobija se predivna hrskava korica. Prženo meso izvaditi u tanjir.

2. Sos sa spanaćem :  U masnoću gde se pržilo meso sipati vrelu vodu i, drvenom varjačom, sastrugati sve ostatke od prženja mesa (i dalje sve raditi na tihoj temperaturi). Ubaciti brikete spanaća i mešajući sačekati da se odmrznu. Kada se spanać odmrznuo dodati pavlaku za kuvanje, beli luk u prahu, mleveni biber i čili (ko ne voli ljuto neka izostavi čili). Promešati, poklopiti i ostaviti da sos provri. Zatim ubaciti narendani kačkavalj, promešati, poklopiti i ostaviti 3-4 minuta da se sos malo zgusne. Za to vreme  dva puta promešati sos. Probati da li treba dodati još šta od začina i skloniti sa vatre.

3. Prženu piletinu poslužiti sa krompir pireom, sosom od spanaća i salatom po ukusu.

Predivno hrskava piletina se savršeno slaže sa kremastim sosom od spanaća...

Коментари

Популарни постови