Pljeskavice od tikvica, krompira i sira


 
Potrebno je:

1 kg tikvica
200 g krompira
100 g crnog luka
2 veća čena belog luka
2 jajeta
100 g kačkavalja
1 čaša od 200 ml prezli
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašičice aleve paprike
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu

Priprema:

1. Tikvice oljuštiti i krupno narendati. Posoliti ih sa 1 kašičicom soli, promešati, ostaviti da odstoje i rukama ih dobro iscediti. Krompir očistiti, krupno narendati i odmah ga dobro rukama ocediti. Crni i beli luk sitno iseckati, što sitnije. Kačkavalj sitno narendati (ja sam koristika edamer...).

2. U odgovarajuću posudu ubaciti izrendane i oceđene tikvice i krompir i promešati. Dodati crni i beli luk, promešati, pa ubaciti jaja koja su prethodno viljuškom malo umućena. Promešati. Dodati kačkavalj i sve dobro sjediniti. Ubaciti prezle i sjediniti ih sa ostalim sastojcima. Dodati alevu papriku kao i začine po ukusu i sve dobro sjediniti. 

3. U tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje visine 1 cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Kašikom (koja se uvek provuče kroz ulje u tiganju) zahvatati smesu i spuštati u zagrejano ulje. Blago je kašikom ispretiskati da se dobije oblik pljeskavica. Pržiti, sa obe strane, dok lepo ne porumene (prilagodite temperaturu na vašem šporetu da vam se lepo isprže, da ne ostanu u sredini sirove). Pržene pljeskavice vaditi na kuhinjski ubrus, da papir upije višak masnoće.

Pljeskavice su veoma ukusne. Možete ih poslužiti samostalno uz salatu ili kao dodatak prženom ili pečenom mesu.

Коментари

Популарни постови