Tart sa makom i borovnicama


 

Kora:

250 g brašna
120 g putera
50 g šećera
2 žumanceta
1 kašika hladne vode
1 kašičica arome vanile

Fil sa makom:

500 ml mleka
50 g šećera
30 g pšeničnog griza
40 g maslaca
200 g mešavina maka za kolače
100 g mlevenog keksa

Fil sa borovnicama:

200 g zamrznutih borovnica
2 kašike šećera
20 ml + 50 ml vode
1 kašika gustina

Preliv od bele čokolade:

200 g bele čokolade
70 ml slatke pavlake

Još je potrebno:

20 g crne čokolade

Priprema:

1. Kora: Brašno staviti u dublju posudu. Maslac (koji je prethodno bio u frižideru) krupno narendati u brašno. Da vam se maslac ne bi mnogo lepio za rende, prvo rende pospite brašnom pa maslac svaki put pre rendisanja provući kroz brašno. Dodati šećer, pa prstima napraviti mrvičasto testo. Ubaciti žumanca (koristila sam jaja L veličine), vodu i aromu vanile. Umesiti testo. Mesite malo duže da se svi sastojci sjedine i pod toplotom ruke polako ćete dobiti lepo umešeno testo. Testo umotati u samolepljivu folijui ostaviti u frižider 40 minuta.

2. Dno kalupa za tart veličine 24cm prekriti pek papirom i ostaviti na stranu. Izvaditi testo iz frižidera i staviti ga na pobrašnjenu podlogu. Posuti testo po površini brašnom i razviti ga u krug debljine oko 4 mm. Staviti kalup na testo pa nožem iseći testo u veličini dna kalupa. Prebaciti isečeno testo u kalup , a od ostatka testa formirati stranice. Testo izbockati viljuškom po dnu i stranicama i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni oko 12-15 minuta (zavisi od jačine rerne), odnosno sve dok stranice na vrhovima ne dobiju rumenu boju. Izvaditi kalup sa pečenim testom i ostaviti da se testo hladi dok se pravi fil sa makom.

3. Fil sa makom: U mleko ubaciti šećer i griz i staviti da se kuva na srednjoj vatri, uz stalno mešanje. Kada fil počne da se zgušnjava dodati iseckani maslac i mešati da se maslac otopi. Zatim ubaciti postepeno, uz mešanje, mleveni mak. Kuvati dalje, uz stalno mešanje, još 3 minuta. Skloniti sa vatre i dodati mleveni keks. Sjediniti dobro keks sa ostalim sastojcima. Fil ravnomerno rasporediti preko ispečene kore i kašikom ga ispretiskati (ja sam na ruku stavila kesu za zamrzivač i bez problema sam ispretiskala fil i poravnala površinu fila). Ostaviti fil na sobnoj temperaturi, nema potrebe da se ostavlja u frižider dok se spremi fil sa borovnicama. 

4. Fil sa borovnicama: Zamrznute borovnice staviti u manju posudu, dodati šećer i 20 ml vode i staviti na srednju vatru. Borovnice kuvati dok ne omešaju, pa ih štapnim blenderom usitniti. Zatim ih ponovo vratiti na šporet i dodati 50 ml hladne vode u kojoj je rastvoren gustin. Mešati dok se krem ne zgusne. Kuvani krem sa borovnicama ravnomerno preliti preko fila sa makom. Poravnati kašikom. Ostaviti u frižider na 15-20 minuta.

5. Preliv od bele čokolade: belu čokoladu izlomiti na kockice i staviti u manju šerpicu. Dodati slatku pavlaku i staviti na srednju vatru da se čokolada otopi. Kada se dobije gladak preliv skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi (povremeno promešati), oko 3 minuta. Za to vreme crnu čokoladu staviti u malu kesu za zamrzivač, pa kesu staviti u lonče sa vrelom vodom da se čokolada otopi. Izvaditi kalup iz frižidera i preko fila od borovnica ravnomerno preliti čokoladni preliv. Ako je potrebno, kašikom dodatno rasporediti preliv. 

6. Dok se beli preliv još nije stegao, na kesici sa otopljenom crnom čokoladom (koja je malo prohlađena) iseći vrlo malo vrh i napraviti preko bele podloge koncentrične krugove. Zatim, čačkalicom naizmenično (od stranice kalupa do sredine crnog kruga, pa od kruga prema stranici kalupa) povlačiti linije. Ostaviti tart u frižider da se dobro stegne (najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižider, ali moji ukućani nisu mogli toliko da čekaju...) pa ga poslužiti. 

Savršena kombinacija mlevenog maka, kiselkastih borovnica i divnog prhkog testa...






Коментари

Популарни постови