Kiflice sa bundevom i ajvarom (posne)


 

Potrebno je:

300 g očišćene bundeve
120 ml vode u kojoj se kuvala bundeva
1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca
500 g mekog brašna T-400
1,5 kašičica soli
100 ml ulja

Fil:

 ajvar

Za premazivanje kiflica:

30 g rastopljenog margarina



Priprema:

1. Bundevu očistiti, iseći na kockice i staviti u odgovarajuću posudu. Koristila sam bundevu koja je izdužena, kruškolikog oblika. Naliti hladnom vodom i staviti da se skuva. Skuvanu bundevu rešetkastom kašikom prebaciti u cediljku da se ocedi i ohladi. Ohlađenu bundevu prebaciti u dublji tanjir i viljuškom je ispretiskati da se napravi pire.

2. Odvojiti 120 ml vode u kojoj se kuvala bundeva i kada se prohladi dodati kašičicu šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim, dodati pire od bundeve, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Radnu površinu posuti sa dve pune kašike  (ne više od toga) brašna, izručiti testo i umesiti ga. Testo ostaje dosta mekano, ali tako i treba da bude. Vanglicu premazati uljem i vratiti testo koje smo oblikovali u loptasti oblik. Prekriti vanglicu providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo udvostruči.

3. Veliki pleh od električne rerne obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Naraslo testo samo preokrenuti na pobrašnjenu podlogu. Rukama ga izdužiti i iseći na pet jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu testa. Uzeti prvu lopticu testa i na pobrašnjenoj podlozi je razviti tanko u krug. Krug iseći na osam trouglova i svaki filovati sa po kašičicom ajvara. Sada, oba kraja trougla prebaciti preko fila, pa testo koje je do vas prebaciti preko ajvara i prstima ispretiskati dobro pa uviti u kiflicu. Tako radimo da nam ajvar ne bi iscureo prilikom pečenja. Napravljene kiflice poređati na pripremljeni pleh, jednu do druge. Na isti način napraviti i ostale kiflice. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da kiflice porastu. 

4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle kiflice premazati rastopljenim margarinom i staviti da se peču 25 minuta. Pečene kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih u plehu da se prohlade. 

Kiflice sa bundevom imaju predivnu boju, veoma su mekane i ostaju sveže i nekoliko dana.

Коментари

Популарни постови