Kolač od bundeve


 

Potrebno je:

250 g bundeve
125 g šećera
125 g istopljenog putera
1 kesica vanilinog šećera ili ekstrat vanile
3 jajeta
60 g kukuruznog skroba
1 kašičica cimeta (po želji)

Priprema:

1. Kalup veličine 16 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Ja nisam imala tako mali kalup, pa sam koristila šerpicu. Bundevu (mera je za očišćenu bundevu) iseći na kocke, staviti je u manju posudu, naliti hladnom vodom i skuvati. Skuvanu bundevu ocediti, ispasirati viljuškom i napraviti pire od bundeve. Ostaviti da se ohladi. 

2. Rernu uključiti da se zagreje na 160 stepeni. U odgovarajuću posudu prvo čvrsto umutiti belanca i ostaviti ih na stranu.U vanglicu staviti rastopljeni i prohlađeni puter, dodati šećer, vanilin šećer ili ekstrat vanile i cimet (cimet ako ne volite ne morate da ga stavite, ja ga veoma volim u kombinaciji sa bundevom...) i dobro umutiti mikserom. Zatim dodati pripremljenu bundevu i žumanca i opet umutiti. Dodati skrob i na najmanjoj brzini na mikseru ga umešati u testo. Na kraju ubaciti belanca i sa najmanjom brzinom na mikseru ih polako sjediniti sa ostalim sastojcima muteći sve u jednom smeru.

3. Testo izručiti u pripremljeni kalup ( u mom slučaju u šerpicu) i staviti da se peče 40 minuta. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i pomoću pek papira ga prebaciti na rešetku. Polako skloniti pek papir sa ivica kolača i ostaviti da se kolač potpuno ohladi. Ohlađeni kolač prebaciti na odgovarajuću tacnu i poslužiti.

 Kolač je veoma ukusan, možete ga poslužiti sa topingom od karamele ili čokolade, a i bez ikakvih dodataka je savršen. Kolač sam pravila po receptu Tatjane Čukić. 

Коментари

Популарни постови