Kuglof sa bundevom, šargarepom i čokoladom


 
Potrebno je:

200 g očišćene bundeve
140 g očišćene šargarepe
230 g oštog brašna T-500
100 g šećera
3 jajeta
70 g seckane crne čokolade za kuvanje
80 g mlevenih pečenih lešnika
80 ml soka od pomorandže
rendana korica od 1 pomorandže
100 ml ulja
50 ml mleka
2 kašičice arome od vanile
1 kesica praška za pecivo
1 prstohvat soli

Za dekoraciju:

100 g mlečne čokolade
1 kašika ulja
seckana bela čokolada

Priprema:

1. Bundevu i šargarepu sitno narendati. Kalup za kuglof veličine 23 cm dobro premazati maslacem, posuti brašnom i ostaviti na stranu. Ako nemate kuglof možete da koristite okruglu ili pravougaonu posudu za pečenje, tada prilagodite vreme pečenja vašem kalupu.  Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
U vanglicu razbiti jaja, dodati šećer, aromu vanile i so i mikserom penasto umutiti. Dodati narendanu koricu pomorandže (koja je prethodno bila pola sata u vodenom rastvoru sa sodom bikarbonom i dobro oprana pod mlazom hladne vode), sok od pomorandže (pomorandža je težila 280 g), ulje i mleko pa umutiti. Zatim ubaciti lešnike i brašno sa praškom za pecivo. Mikserom dobro sjediniti sve sastojke u glatku smesu. Dodati narendanu bundevu i šargarepu i kašikom ih sjediniti sa testom. Na kraju ubaciti iseckanu crnu čokoladu, promešati kašikom i izručiti u pripremljeni kalup za kuglof. Staviti da se peče 45 minuta (probati čačkalicom).

2. Pečeni kuglof, kada se izvadi iz rerne, ostaviti da se prohladi 15-ak minuta u kalupu pa ga preokrenuti na tacnu za posluživanje. Ostaviti da se potpuno ohladi pre prelivanja čokoladom. 

3. Mlečnu čokoladi izlomiti na kocke i staviti u manju šerpicu. Dodati kašiku ulja i na tihoj vatri (ili na pari) je otopiti. Rastopljenu čokoladu staviti u kesicu za zamrzivač i na jednom kraju samo malo odseći vrh. Prelivati polako preko kuglofa i posuti iseckanom belom čokoladom. Ostaviti da se čokolada stegne, iseći i poslužiti. Kuglof čuvati na sobnoj temperaturi, pokriven poklopcem za tortu.

Bundeva i pomorandža samo daju sočnost kuglofu, a pomorandža aromu. Božanstvenog je ukusa, svideće vam se na prvi zalogaj... Kuglof sam pravila po receptu Natalije Milodanović. 

Коментари

Популарни постови