Pljeskavice sa crvenim pasuljem


 

Potrebno je:

1 konzerva crvenog pasulja (neto količina 420 g)
80 g ovsenih pahuljica
80 g sirovih semenki suncokreta
60 g crnog luka
3 srednja čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike soja sosa
3 kašičice mlevenog lana
6 kašika vode
50 ml vode
prezle po potrebi

Začini:

1 kašičica dimljene aleve paprike
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice suvog biljnog začina
1/2 kašičice kumina
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 manje vezice peršuna

Priprema:

1. U manje lonče staviti mleveni lan, dodati 6 kašika hladne vode, promešati i ostaviti na stranu dok se spreme drugi sastojci. Ovsene pahuljice i semenke suncokreta staviti u secko i usitniti da se dobije brašnasta struktura. U secko (ili jači blender) staviti sve ostale sastojke (crveni pasulj, crni luk, beli luk, maslinovo ulje, soja sos, potopljeni lan zajedno sa vodom koju nije upio, kao i 50 ml hladne vode). Dodati i začine. Crveni pasulj pre stavljanja dobro isprati pod mlazom hladne vode. Blendanjem dobro sjediniti sve sastojke. Smesu prebaciti u odgovarajuću posudu, dodati sitno iseckani peršun i promešati. Dodavati prezle dok ne dobijete smesu koja može da se oblikuje u pljeskavicu. Smesa treba da ostane i dalje po malo lepljiva. Prilikom oblikovanja pljeskavica, na radnu površinu prospite malo brašna, pa dlanove obe ruke pobrašnite. Vlažnom kašikom (kašiku pre svakog uzimanja smese provući kroz hladnu vodu) zahvatiti smesu, staviti je na dlan jedne ruke, oblikovati krug i prstima blago pritisnuti da se formira pljeskavica debljine oko 1 cm. To morate uvek uraditi sa pobrašnjenim rukama. 

2. Alu foliju staviti na odgovarajuću posudu i preko poređati napravljene pljeskavice (meni je izašlo 9 pljeskavica). Pljeskavice ostaviti u frižider jedan sat. 

3. U tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje visine 1 cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje spuštati pljeskavice i pržiti da porumene sa obe strane. Pržene pljeskavice vaditi na kuhinjski ubrus, da papir upije višak masnoće. Pljeskavice možete pržiti i na gril tiganju, a možete ih poređati u pleh preko pek papira, koji je prethodno premazan uljem, premazati i pljeskavice uljem i staviti da se peču na 200 stepeni dok ne porumene.

4. Ove predivne pljeskavice poslužite uz prilog po želji. Ja sam  napravila lepinje sa bundevom i hrskave krompiriće, pa smo ih jeli kao sendviče. Recept za lepinje i krompiriće ću objaviti narednih dana...

Коментари

Популарни постови