Pljeskavice sa crvenim sočivom (posno)


 

Potrebno je:

200 g crvenog sočiva
300 ml vruće vode
140 g crnog luka
3 srenja čena belog luka
100 g šargarepe
100 g kupusa
60 g crvene paprike
6 kašika prezli
1/2 srednje vezice peršuna
40 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica dimljene aleve paprike
1 kašičica obične aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica kumina
suvi biljni začin po ukusu

Priprema:

1. Crveno sočivo dobro isprati pod mlazom hladne vode i staviti ga u dublju posudu. Preliti sočivo sa 300 ml vruće vode, promešati i ostaviti dok sočivo ne nabubri i upije skoro svu vodu (ja sam ga nalila i ostavila preko noći da nabubri). Zatim sočivo procediti (pošto ostane malo vode), staviti ga u secko i samleti ga. Pripremljeno sočivo prebaciti u dublju posudu i ostaviti na stranu.

2. Crni i beli luk sitno iseckati, šargarepu narendati na sitnoj strani rendeta, kupus iseći na tanke i kratke rezance, a papriku iseći na kockice. Staviti ulje u dublji tiganj sa nelepljivim dnom i staviti da se zagreje. U zagrejano ulje dodati iseckani crni luk i na srednjoj temperaturi ga propržiti dok malo ne omekša. Zatim ubaciti beli luk, šargarepu, kupus i papriku i nastaviti prženje dok povrće ne omekša. Ubaciti sve navedene začine i sve dobro promešati. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

3. Ohlađeno povrće sa začinima prebaciti u posudu gde je sočivo, dodati prezle i rukom sve sastojke dobro sjediniti (probati da li treba dodati još nešto od začina). Na radnoj površini staviti malo brašna da možete da pobrašnite dlanove ruku kada oblikujete pljeskavice. Uzimati po punu kašiku smese, oblikovati je prvo u lopticu, pa je pritisnuti i formirati pljeskavicu debljine oko 1 cm (da vas ne buni, smesa je i dalje po malo lepljiva...). Napravljene pljeskavice ređati na odgovarajuću posudu preko alu folije. Napravljene pljeskavice staviti da odstoje pola sata u frižider pre prženja. Meni je od ove smese izašlo 12 pljeskavica.

4. U dublji tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje visine 1 cm i zagrejati ga na srednjoj temperaturi (kod mene je to bila 7 na skali od 1-9, mada sam kada ih preokrenem smanjivala na 6). Na zagrejano ulje spuštati pljeskavice i pržiti ih dok ne porumene, sa obe strane. Pržene pljeskavice vaditi na kuhinjski ubrus da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih sa prilogom po želji.

Veoma su ukusne, preporučujem da ih isprobate...

Коментари

Популарни постови