Rolovana pita sa dve vrste fila


 

Sastojci za testo:

300 ml mleka
2 kašike šećera
1/2 kockice svežeg kvasca
600 g brašna
2 kašičice soli
1 jaje
50 ml ulja

Fil sa stišnjenom šunkom:

200 g stišnjene šunke
100 g kačkavalja
kečap po ukusu

Fil sa sirom:

300 g domaćeg, kravljeg, sira
80 g kačkavalja
1 belance

Za premazivanje pite:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. U toplo mleko dodati  jednu kašiku šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati ostatak šećera (ne brinite, testo nije slatko), so i promešati. Ubaciti jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na vrlo malo pobrašnjenu podlogu. oblikovati ga u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo udvostruči.

2. Fil sa stišnjenom šunkom: Šunku iseći na sitne kockice, a kačkavalj iseći na prutiće širine 1 cm. 

3. Fil sa sirom: Sir krupno narendati i staviti u odgovarajuću posudu. Kačkavalj, takođe, krupno narendati i dodati u činiju sa šunkom. Ubaciti belance i kašikom dobro sve sjediniti.

4. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati lopticu. Uzeti prvu lopticu testa i na pobrašnjenoj podlozi je razviti u veličini 29 cm x 26 cm. Premazati koru sa kečapom i na dve trećine kore rasporediti iseckanu šunku. Na početku kore rasporediti polovinu isečenog kačkavalja. Umotati koru u rolat. Oba kraja rolata uvući unutar rolata i prebaciti ga u odgovarajući dublji pleh čije je dno prekriveno pek papirom, a stranice premazane uljem. Na isti način napraviti još jedan rolat sa šunkom.

5. Ostale dve kore filovati mešavinom sira i kačkavalja. Poređane rolate zaseći na četiri mesta (kada se ispeču, ja sam svaki isečeni deo presekla na pola).  Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da rolati narastu.

6. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Rolate premazati mešavinom žumanceta i mleka i pecite ih oko 30 minuta (probati čačkalicom da li su pečeni).  Kada dobro porumene prekriti ih alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi pre sečenja.

Pita je veoma ukusna, topla i hladna...


Коментари

Популарни постови