Koktel pogačice


 

Potrebno je:

340 g brašna
250 g domaćeg kravljeg sira (ili feta sira)
250 g omekšalog maslaca

Za premazivanje pogačica:

1 jaje

Priprema:

1. Od 250 g maslaca odvojiti 50 g, rastopiti i ostaviti na stranu. U vanglicu staviti brašno, dodati sir koji je prethodno dobro izmrvljen viljuškom i 200 g iseckanog maslaca sobne temeprature. Zamesiti testo. Ako se testo lepi dodati još malo brašna. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razviti ga u pravougaonik debljine 0,5 cm. Premazati koru rastopljenim puterom. Sada, gornji deo kore prebaciti do polovine kore i premazati, donju polovinu kore prebaciti preko i premazati. Dobija se uska pravougaona kora. Levu stranu kore presaviti do polovine testa, premazati je, pa desnu stranu prebaciti preko. Odmah polako razviti ispreklapano testo u koru i ponoviti preklapanje i premazivanje kore još jedanput. Zatim testo staviti na odgovarajuću tacnu, uvući tacnu u kesu i ostaviti testo u frižider jedan sat. 

2. Izvaditi testo iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi ga razviti 1cm debljine. Vaditi krugove malom čašicom (moja čašica je bila prečnika 4cm) i ređati ih na pleh obložen pek papirom. Testo koje ostane prilikom vađenja krugova blago spojiti i ponovo razviti, ponavljati postupak sve dok ima testa.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 190 stepeni. Pogačice premazati umućenim jajetom, posuti susamom i pecite ih 12-15 minuta.

Vrlo ukusne pogačice i od sastojaka koje obično imamo u kući. Mogu da stoje i nekoliko dana a da ostanu sveže.

Коментари

Популарни постови