Mafini punjeni jabukama


 

Sastojci za testo:

220 g brašna
125 g hladnog putera
70 g šećera
1 jaje
1/2 kašičice praška za pecivo
1 prstohvat soli

Fil:

1/2 kg jabuka
1 kašičica cimeta
60 g šećera
1 kašičica gustina
50 ml vode

Priprema:

1. Prvo pripremiti fil: Jabuke očistiti i iseći na male kockice. U dublju posudu sa nelepljivim dnom staviti iseckane jabuke, dodati šećer i staviti na srednju temperaturu da se prže. Jabuke povremeno promešati i posle 2-3 minuta dodati rastvoreni skrob u vodi i nastaviti sa prženjem (sada stalno mešati jabuke) još oko dva minuta. Ispržene jabuke skloniti sa vatre, dodati cimet u prahu, promešati i ostaviti da se ohlade.

2. Testo: Brašno staviti u vanglicu, pa hladni puter iz frižidera krupno narendati u brašno. Puter stalno provlačiti kroz brašno, tako će se manje lepiti za rende. Dodati šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli i prstima sve sjediniti. Zatim ubaciti jaje i umesiti testo. Testo oblikovati u loptasti oblik, umotatai u providnu foliju i ostaviti u frižider 30 minuta.

3. Izvaditi testo iz frižidera i odmah odvojiti jedan mali deo testa koji će trebati za površinu mafina. Kod mene je težina testa bila 485 g, ja sam 85 g odvojila na stranu, a ostatak podelila na 12 jednakih delova, oko 33-34 g svaki deo, pa svaki deo oblikovati u lopticu. U odvojeni deo testa dodati tri kašike brašna i prstima napraviti mrvičasto testo koje ostavljamo na stranu. 

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. U kalup za mafine staviti papirne ili silikonske korpice (ja sam koristila silikonski kalup, pa nisam imala potrebe da stavljam korpice). U svaku korpicu staviti po jednu lopticu testa i malom čašicom za rakiju pritisnuti sredinu, pa dodatno prstima formirati i stranice. Izbockati testo viljuškom, napuniti mafine smesom od jabuka i preko rasporediti mrvičasto testo.

5. Staviti da se peču oko 30 minuta. Pečene ostaviti da se ohlade u kalupu, izvaditi ih i posuti šećerom u prahu (moji ne vole da im posipam šećer u prahu preko bilo kog testa, tako da ja pospem što je odvojeno samo za slikanje...).

Veoma ukusno testo puno fila, sa divnom mrvičastom koricom na površini.

Коментари

Популарни постови