Najednostavnije mekike
Potrebno je:
300 g brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
250 ml vode
1/2 kockice svežeg kvasca
Priprema:
1. U toplu vodu staviti šećer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati pripremljeni kvasac i varjačom sjediniti sastojke. Varjačom dobro "izlupati" testo, pa prekriti vanglicu kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo duplira. Naraslo testo još jedanput varjačom dobro preraditi i ostaviti da još jedanput naraste.
2. U odgovarajuću posudu za prženje sipati ulje visine oko 2cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Ruke nauljite, zahvatati po malo testa, izdužiti ga i stavljati da se prži na zagrejano ulje. Pazite da vam vatra ne bude jaka, da sredina ne ostane nepržena. Kada jedna strana mekika porumeni okrenuti i ispržiti i drugu stranu. Pržene mekike vaditi na kuhinjski ubrus da papir upije višak masnoće.
3. Mekike su neodoljivo šupljikave, hrskave i veoma ukusne...
Коментари
Постави коментар