Posni kolač sa džemom od šljiva


 

Potrebno je:

1 čaša (merna jedinica je čaša od 250 ml) ulja
1 čaša tople vode
1 limun (izrendana korica)
3 kesice vanilinog šećera
600 g brašna
1 kesica praška za pecivo

Još je potrebno:

džem od šljiva
šećer u prahu

Priprema:

1. U vanglicu staviti izrendanu koricu od jednog limuna, dodati ulje, toplu vodu i vanilin šećer. Žicom za mućenje umutiti da se šećer otopi. Dodati pola količine brašna, prašak za pecivo i žicom sve sjediniti. Ubaciti ostatak brašna i rukom zamesiti testo. Testo je mekano, da vas ne buni, tako i treba da bude (nikako ne dodavati više brašna!).

2. Pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Kašikom za sladoled zahvatati testo (da bi bilo iste veličine) i ređati ga na odgovarajuću tacnu. Zatim, uzeti svaki deo odvojenog testa i oblikovati u lopticu. Lopticu staviti na dlan ruke i ispretiskati je da se napravi krug pa na sredinu kruga staviti kašičicu džema. Sada, pokupiti ivice testa preko fila i prstima ispretiskati da se ne otvori. Još jedanput rukama oblikovati u lopticu i staviti je u pripremljeni pleh, da strana koju smo ispretiskali prstima bude okrenuta na dole. Tako uraditi i sa ostalim testom. 

3. Staviti kolač da se peče tačno 30 minuta. Izvaditi pleh iz rerne i tople uvaljati u šećer u prahu. Kolač što duže stoji sve je ukusniji.

Jednostavan i brz kolač, koji je toliko ukusan, da se sigurno nećete zaustaviti na jednom kolaču...




Коментари

Популарни постови