Rebraste kiflice
Potrebno je:
600 g brašna
300 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
1 jaje
100 ml ulja
Fil:
300 g suhomesnatog po izboru
1 belance
Za premazivanje kiflica:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i prebaciti ga na vrlo malo pobrašnjenu podlogu. Umesiti ga da bude mekano uz dodatak jedne kašike brašna. Vanglicu nauljiti, testo formirati u loptasti oblik i prebaciti ga u vanglicu. Površinu testa premazati uljem, vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo udvostruči.
2. Fil: Za fil suhomesnato iseckati na sitne kockice i sjediniti sa blago umućenim belancetom. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom i ostaviti na stranu.
3. Naraslo testo samo preokrenuti na pobrašnjenu podlogu, rukama ga izdužiti u valjkasti oblik i podeliti na 17 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u lopticu. Loptice testa poređati preko pobrašnjene podloge i prekriti ih kuhinjskom krpom da se testo ne bi sušilo dok se sa njim radi.
4. Uzeti prvu lopticu testa i razviti je tanko u pravougaoni oblik. Gornju stranu razvijene korice iseći na trake širine 1 cm, do 1/3 kore. Na donjem delu rasporediti deo fila pa umotati u kiflicu. Na isti način napraviti i ostale kiflice. Kiflice poređati u pleh preko pek papira. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti kiflice da narastu, oko 30-40 minuta.
5. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peču sve dok ne dobiju zlatno rumenu boju. Pečene kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
Kiflice su izuzetno mekane i ukusne...
Коментари
Постави коментар