Rolat od pileće džigerice
Sastojci za koru:
500 g pileće džigerice
100 g crnog luka
2 veća jajeta (L veličine)
80 g brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1,5 kašika ulja
1,5 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica sušenog bosiljka
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
Fil sa šargarepom:
200 g šargarepe
200 g crnog luka
1 kašika pšeničnog griza
soli po ukusu
ulje po potrebi
Fil sa kuvanim jajima:
4 tvrdo skuvana jaja
100 g kačkavalja
2 srednja kisela krastavčića
majonez po potrebi
Priprema:
1. Fil sa Šargarepom: Crni luk sitno iseckati i staviti na zagrejano ulje (vrlo malo ulja stavite). Posoliti luk po ukusu i dinstati dok malo ne omekša. Ubaciti sitno narendanu šargarepu i kada šargarepa pusti vodu dodati griz i nastaviti dinstanje dok šargarepa ne omekša i dok se fil ne zgusne (ja sam zaboravila da stavim griz pa mi se fil baš i nije zgusnuo, inače bude lepo zgusnut). Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Fil sa kuvanim jajima: Jaja tvrdo skuvati i kada se ohlade očistiti ih i krupno narendati u dublju posudu. U jaja sitno narendati kačkavalj, promešati pa dodati majonez koliko treba da se smesa lepo poveže, da može da se razmaže. Krastavčiće sitno iseckati, dobro ih iscediti i staviti u fil sa jajima. Promešati.
3. Veliki pleh od električne rerene veličine 30 cm x 40 cm obložiti pek papirom (papir malo premazati uljem) i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Pileću džigericu dobro isprati pod mlazom hladne vode, iseći je na kocke i ubaciti u secko. Dodati na kocke isečen crni luk i jaja pa sve dobro umutiti. Umućenu smesu prebaciti u dublju posudu, dodati brašno sa sodom bikarbonom i sve navedene začine. Žicom za mućenje dobro umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Smesu ravnomerno sipati u pleh i staviti da se peče 15 minuta.
4. Pečenu koru odmah preokrenuti na kuhinjsku krpu i skloniti pek papir. Preko kore isto prebaciti kuhinjsku krpu. Na radnoj površini stavite dva veća lista samolepljive folije, jedan ispod drugog, pa koru (koja se samo malo prohladila) prebaciti na foliju. Fil sa šargarepom razmazati na gornju trećinu kore po celoj dužini (maže se duža strana). Na ostatak kore razmazati fil sa kuvanim jajima. Pomoću samolepljive folije umotati rolat. Krajeve folije dobro stegnite. Rolat prebaciti na odgovarajuću tacnu i staviti u frižider preko noći.
5. Narednog dana izvaditi rolat iz frižidera, skloniti samolepljivu foliju i rolat iseći na parčiće širine 1,5 cm.
Rolat sa pilećom džigericom je izvrstan kao hladno predjelo...
Коментари
Постави коментар