Posna štrudla sa višnjama


 

Sastojci za testo:

400 ml tople vode
40 g svežeg kvasca
100 g šećera
80 ml ulja
1 kašičica soli
800 g brašna

Sastojci za fil:

1/2 kg oceđenih višanja
600 ml soka od višanja
2 kesice pudinga od vanile (2x40g)
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera

Još je potrebno:

posni mleveni keks
margarin

Priprema:

1. Prvo pripremite fil da bi se ohladio. Odvojiti 100 ml soka od višanja, od 600 ml (koristiti sok koji su pustile višnje i dodati vode do 600 ml) i u njemu razmutiti puding. Ostatak soka staviti u odgovarajuću šerpu, dodati šećer,  vanilin šećer i višnje i pustiti da provri. Zatim višnje malo izgnječite gnječilicom za krompir pire i dodati rastvoreni puding. Kuvati uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Prekriti fil providnom folijom, direktno preko fila, i ostaviti da se ohladi. Ja sam odmah fil podelila na tri dela, za tri štrudle, i ostavila da se ohladi.

2. Testo: U vanglicu sipati toplu vodu, dodati šećer i izmrvljeni kvasac. Promešati, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodati ulje, pola količine brašna i varjačom dobro sjediniti. Sipati i ostatak brašna i zamesiti testo. Izručiti ga na malo pobrašnjenu podlogu, mesiti ga oko jedan minut, oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo duplira. 

3. Pleh veličine 30 cm x 40 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Naraslo testo samo izručiti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na tri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati loptice. Uzeti prvu lopticu (ostale dve prekriti kuhinjskom krpom da se testo ne suši) i razviti je u koru prema plehu u kome ćete peći štrudle, debljine 3mm. Koru premazati trećinom fila, ali da ivice kore ostanu prazne po 1cm. Preko fila posuti jednu punu kašiku mlevenog keksa. Ivice kore premazati sa malo rastopljenog margarina. Umotati koru u štrudlu, krajeve saviti unutar kore i štrudlu prebaciti u pripremljeni pleh. Ponoviti postupak i sa preostale dve loptice testa. Štrudle pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da narastu. 

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasle štrudle premazati rastopljenim margarinom i staviti da se peču oko 40 minuta (probati čačkalicom da li su pečene). Kada štrudle porumene, pažljivo izvući pleh i premazati ih još jedanput rastopljenim margarinom. Pred kraj pečenja, ako je potrebno, prekriti štrudle pek papirom da ne bi previše potamnele. 

5. Pečene štrudle prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade pre sečenja (ako želite možete ih posuti šećerom u prahu).

Štrudla je toliko ukusna i mekana da sigurno nećete pogrešiti ako je napravite.

Коментари

Популарни постови