Posne pljeskavice
Potrebno je:
100 g crvenih sojinih ljuspica
100 g crnog luka
140 g šargarepe
200 g krompira
2-3 čena sitno iseckanog belog luka
140 g brašna
40 g prezli
1 kesica praška za pecivo
Začini:
1 kašičica soli
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
1/2 kašičice origana
2 kašičice aleve paprike
2 kašičice sušenog peršuna
1/2 kašičice sušenog bosiljka
Priprema:
1. Sojine ljuspice staviti u dublju posudu, preliti ih sa vrelom vodom i ostaviti oko pola sata da nabubre. Zatim ih dobro rukama ocediti i staviti u dublju vanglicu. Crni luk, šargarepu i krompir očistiti i sitno narendati. Dodati u vanglicu sa sojinim ljuspicama. Dodati i sitno naseckani beli luk i sve promešati. Ubaciti brašno, prezle, prašak za pecivo i sve navedene začine. Rukom umesiti smesu da se svi sastojci dobro sjedine.
2. Ja sam pravila velike pljeskavice pa mi je merna jedinica bila puna supena kašika smese. Vi veličinu pljeskavica odredite po vašoj želji. Vlažnom kašikom zahvatiti punu kašiku smese, oblikovati lopticu, pa je pritisnuti dlanom i formirati pljeskavicu debljine 1/2 cm. Pljeskavise ređati na odgovarajuću nauljenu posudu.
3. U dubljem tiganju zagrejati ulje visine 1 cm i spuštati pljeskavice da se prže na srednjoj temperaturi (kod mene je to bila 6, na jačini od 1-9). Kada donja strana porumeni preokrenuti ih da se isprži i druga strana. Pržene pljeskavice vaditi na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.
Ove veoma ukusne posne pljeskavice su idealne kao posno predjelo ili ručak uz pire krompir, a možete da napravite sa njima i divne sendviče u lepinjama. Recept za lepinje imate na blogu - Posne lepinje sa krompirom.
Коментари
Постави коментар