Posni kolač sa bundevom
Potrebno je:
220 g krupno narendane bundeve
200 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 kašičice cimeta
140 ml ulja
100 g krupnije mlevenog badema (lešnika ili oraha)
100 g suvog grožđa
50 g brusnica
260 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
Još je potrebno:
2 pune kašike džema od šljiva
1/2 kašičice cimeta
krupnije mleveni badem (lešnik ili orah)
Priprema:
1. Pleh veličine 30cm x 20cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. U vanglicu staviti narendanu bundevu, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i kašikom sjediniti. Sipati ulje i promešati. Dodati mleveni badem (ja sam koristila badem, vi možete i lešnik ili orahe), suvo grožđe i brusnice i kašikom sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i sode bikarbone i kašikom dobro izmešati da se svi sastojci dobro sjedine.
2. Napravljenu smesu kašikom ravnomerno rasporediti po plehu, pa je ispretiskati kašikom da napravite ravnu površinu. Staviti da se peče. Ja sam pekla tačno 38 minuta, vi proverite čačkalicom da li je kolač pečen.
3. Dok se kolač peče pripremite smesu za premazivanje kolača. Dve pune kašike džema od šljiva staviti u manju posudu, dodati cimet i kašikom izmešati. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i odmah premazati mešavinom džema i cimeta (naneti džem na kolač, pa silikonskom četkicom ga razmazati po celom kolaču) i posuti krupnije mlevenim bademom. Ostaviti kolač da se prohladi u plehu, pa ga pomoću pek papira izvaditi iz pleha i iseći na kocke.
Kolač se brzo pravi, veoma je ukusan i sočan ...
Коментари
Постави коментар