Buhtle sa grizom


 

Sastojci za testo:

250 ml mleka
1,5 kašika šećera
1/3 kašičice soli
50 g pšeničnog griza
200 g + 40 g brašna
50 g šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 kesica praška za pecivo
120 g grčkog jogurta (ili gustog jogurta)
1 jaje

Sastojci za fil:

50 g brusnica (ili suvog grožđa)
60 g suvih smokvi
80 g očišćenih jabuka
2 kesice vanilinog šećera

Za premazivanje buhtli:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. Prvo skuvati griz da bi se ohladio. U mleko staviti 1,5 kašiku šećera i 1/3 kašičice soli i staviti da provri. U ključalo mleko polako sipati griz i mešati žicom za mućenje dok se ne zgusne. Prekriti griz providnom folijom (direktno preko griza) i ostaviti da se ohladi, da bude mlak.

2. Fil: Dok se čeka griz da se ohladi napraviti fil. Brusnice naliti toplom vodom i ostaviti 10 minuta. Zatim ih ocediti i kuhinjskim ubrusom ih osušiti. Suve smokve iseckati na kockice. Jabuke iseckati na kockice i preliti ih sa dve kašike limunovog soka, da ne potamne.Brusnice, kao i iseckano voće staviti u odgovarajuću posudu i promešati. Dodati 100 g neutralnog krem sira, koji se prethodno malo umuti viljuškom. Dodati i vanilin šećer i sve dobro sjediniti.

3. U vanglicu staviti 200 g brašna, 50 g šećera, kašičicu suvog kvasca i jednu kesicu praška za pecivo. Promešati, pa dodati jaje, jogurt i griz. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje 40 g brašna umesiti testo. Testo i dalje ostaje blago lepljivo, ali tako i treba da bude. 
Odgovarajuću, dublju, posudu za pečenje obložiti pek papirom i ostaviti na stranu.

4. Radnu površinu posuti brašnom, pa testo (i njega posuti brašnom) razviti u pravougaoni oblik debljine oko 3 mm. Prilikom razvijanja, testo kao i radnu površinu posipati brašnom po potrebi. Razvijeno testo iseći na 4 uzdužne trake i 5 traka po širini, da se dobiju 20 komada isečenog testa. Na svaki deo testa staviti po punu kašičicu fila. Preklopiti suprotne strane, uzeti testo u ruku, ispretiskati prstima preklopljenje ivice testa, preokrenuti testo, blago ga oblikovati u loptasti oblik i ređati u pripremljenu posudu za pečenje. Ponoviti isti postupak sve dok ima testa i loptice testa ređati kružno u posudi za pečenje. 

5. Poređane buhtle premazati mešavinom žumanceta i mleka. Tek tada uključiti šporet da se zagreje na 180 stepeni i staviti buhtle da se peču 30-35 minuta (probati čačkalicom da li su pečene.) Pečene buhtle ostaviti 10-ak minuta u posudi gde su se pekle, pa ih izvaditi pomoću pek papira i prebaciti na odgovarajuću tacnu. Malo ih podići i polako izvući pek papir ispod njih. Ostaviti da se prohlade pa ih posuti šećerom u prahu (posipanje možete i da izostavite). 

Izvrsne su za doručak uz šolju mleka ili čaja, kao i za druženje uz kaficu, bez čekanja da testo naraste...






Коментари

Постави коментар

Популарни постови