Lepinje i salata sa sirom i pečenim paprikama
Sastojci za lepinje:
300 ml tople vode
1 kašika šećera
30 g svežeg kvasca
400 g brašna
1 kašičica soli
3 kašike ulja
1/2 kesice praška za pecivo
Sastojci za salatu sa sirom i pečenim paprikama:
3 veće crvene pečene paprike
200 g feta sira
100 g domaćeg kravljeg sira
3 srednja čena belog luka
1 kašika maslinovog (ili suncokretovog) ulja
Priprema:
1. Lepinje: U toploj vodi sa dodatkom šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i prašak za pecivo pa promešati. Sipati ulje i ubaciti pripremljeni kvasac. Zamesiti testo (testo je dosta mekano ali tako i treba da bude). Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje 2-3 kašike brašna ga umesiti, ali i dalje da ostane mekano. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo duplira.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga u valjkasti oblik i podeliti na četiri dela, svaki deo da bude težine oko 200 g. Svaki deo oblikovati u lopticu, poređati ih na pobrašnjenu podlogu, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta.
3. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom, papir malo pobrašniti i ostaviti ga na stranu. Uzeti prvu lopticu testa staviti je na pobrašnjenu podlogu i površinu loptice posuti brašnom. Prstima rastanjiti lopticu na debljinu od 0,5cm. Prebaciti je na pripremljeni pleh. Isto ponoviti i sa ostalim lorpticama testa. Lepinje prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta. Rernu uključiti da se zagreje na 250 stepeni.
4. Staviti lepinje da se peču 9 minuta, odnosno dok se ne naduju i porumene. Pečene lepinje prebaciti u veću vanglicu prekrivenu kuhinjskom krpom, pa ih i umotati tom krpom (lepinje poređati uspravno, nikako jednu preko druge). Ostaviti da se samo malo prohlade i poslužiti ih.
5. Salata sa sirom i pečenim paprikama: Pečene paprike (oljuštene i očišćene od semenki) iseckati na male kockice i staviti u odgovarajuću posudu. Feta sir i domaći kravlji sir staviti u dublji tanjir i viljuškom ih dobro izgnječiti, pa prebaciti u iseckane paprike. Dodati sitno iseckani beli luk, maslinovo ulje i sve dobro viljuškom sjediniti (ja nisam dodavala so jer mi je feta sir bio dovoljno slan, a vi probajte pa uradite po svom ukusu). Poklopiti posudu i ostaviti u frižider najmanje pola sata pre upotrebe da se povežu ukusu.
Verujte mi da je čista fantazija ukusa kada vruću lepinju premažete ovom, veoma ukusnom, saslatom...
sigurna sam da su lepinje izvrsne, baš sam gladna
ОдговориИзбришиHvala Vam
ОдговориИзбриши