Lepinje i salata sa sirom i pečenim paprikama


 

Sastojci za lepinje:

300 ml tople vode
1 kašika šećera
30 g svežeg kvasca
400 g brašna
1 kašičica soli
3 kašike ulja
1/2 kesice praška za pecivo

Sastojci za salatu sa sirom i pečenim paprikama:

3 veće crvene pečene paprike
200 g feta sira
100 g domaćeg kravljeg sira
3 srednja čena belog luka
1 kašika maslinovog (ili suncokretovog) ulja

Priprema:

1. Lepinje: U toploj vodi sa dodatkom šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i prašak za pecivo pa promešati. Sipati ulje i ubaciti pripremljeni kvasac. Zamesiti testo (testo je dosta mekano ali tako i treba da bude). Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje 2-3 kašike brašna ga umesiti, ali i dalje da ostane mekano. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo duplira. 

2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga u valjkasti oblik i podeliti na četiri dela, svaki deo da bude težine oko 200 g. Svaki deo oblikovati u lopticu, poređati ih na pobrašnjenu podlogu, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta. 

3. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom, papir malo pobrašniti i ostaviti ga na stranu. Uzeti prvu lopticu testa staviti je na pobrašnjenu podlogu i površinu loptice posuti brašnom. Prstima rastanjiti lopticu na debljinu od 0,5cm. Prebaciti je na pripremljeni pleh. Isto ponoviti i sa ostalim lorpticama testa. Lepinje prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta. Rernu uključiti da se zagreje na 250 stepeni.

4. Staviti lepinje da se peču 9 minuta, odnosno dok se ne naduju i porumene. Pečene lepinje prebaciti u veću vanglicu prekrivenu kuhinjskom krpom, pa ih i umotati tom krpom (lepinje poređati uspravno, nikako jednu preko druge). Ostaviti da se samo malo prohlade i poslužiti ih.

5. Salata sa sirom i pečenim paprikama: Pečene paprike (oljuštene i očišćene od semenki) iseckati na male kockice i staviti u odgovarajuću posudu. Feta sir i domaći kravlji sir staviti u dublji tanjir i viljuškom ih dobro izgnječiti, pa prebaciti u iseckane paprike. Dodati sitno iseckani beli luk, maslinovo ulje i sve dobro viljuškom sjediniti (ja nisam dodavala so jer mi je feta sir bio dovoljno slan, a vi probajte pa uradite po svom ukusu). Poklopiti posudu i ostaviti u frižider najmanje pola sata pre upotrebe da se povežu ukusu. 

Verujte mi da je čista fantazija ukusa kada vruću lepinju premažete ovom, veoma ukusnom, saslatom...




Коментари

Постави коментар

Популарни постови