Mašna pita
Potrebno je:
500 g kora za baklavu
100 g maslaca
3 kašike ulja
Fil:
350 g domaćeg kravljeg sira
150 g očišćenog spanaća
2 jajeta
Još je potrebno:
feta sir po potrebi
Za posipanje:
mešavina susama i čia semenki
Priprema:
1. Fil: Spanać oprati, sitno iseckati i staviti u dublju posudu. Posuti ga sa 1/3 kašičice soli, promešati i ostaviti da otpusti vodu, pa ga dobro rukama ocediti i sitno iseckati. Domaći sir izgnječiti viljuškom, dodati jaja i viljuškom umutiti da bi se još bolje razbile grumuljice sira. Ubaciti spanać i dobro promešati. So nisam dodavala, jer je sir bio dovoljno slan, a stavlja se i feta sir. Maslac iseckati i staviti u manju šerpicu. Dodati ulje i staviti da se maslac otopi.
2. Veliki pleh od električne rerne obložiti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Za svaku mašnicu idu po dve kore. Od jedne kore isečite šest traka širine 3 cm i prekrite ih vlažnom krpom da se ne osuše (ostatak kora, ako ih ima, izlomite i ostavite u zamrzivač pa kasnije upotrebite za pravljenje pita). Na radnom delu raširiti jednu koru, premazati je dobro silikonskom četkicom mešavinom maslaca i ulja (u daljem tekstu masnoćom) i rasporediti deo fila, oko 2 pune kašike, ali da sredina kore ostane prazna oko 4 cm - 5 cm. Fil viljuškom razmažite po kori. Preklopiti drugom korom i rukom ispretiskati blago površinu kore, pa je premazati masnoćom. Sada, blago nabrati središnji deo kore i sastaviti ga. Sa leve strane nabrane kore staviti na sredinu jednu kocku isečenog feta sira pa preko njega preklopiti obe strane kore. Prebaciti i deo kore preko fete, prema sredini kore, pa isti postupak uraditi i sa drugom stranom kore. Sada koru polako preokrenuti i oko sredine obmotati isečenu traku od kore. Staviti mašnicu u pleh preko pek papira. Na isti način napraviti i ostale mašnice.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Ostatkom masnoće premazati dobro mašnice i po sredini posuti mešavinom susama i čia semenki. Staviti pitu da se peče oko 20-25 minuta. Kada lepo porumeni izvaditi pleh i pitu prekriti kuhinjskom krpom da odstoji 10-ak minuta pa je poslužiti.
Pita je veoma ukusna, hrskava, toliko dekorativna da će biti pravi ukras na vašem stolu.
izvrsno, jako lijepo izgleda i vjerujem da je fino
ОдговориИзбришиHvala
ОдговориИзбриши