Piletina u sosu sa medom i pire od batat krompira


 

Potrebno je:

1 veći pileći batak sa karabatakom
začin za piletinu po ukusu
brašno po potrebi
ulje

Sastojci za sos:

20 g maslaca
3 veća čena sitno iseckanog belog luka
1 kašičica alkoholnog sirćeta
2 kašike meda
1 kašika soja sosa

Pire od batat krompira:

300 g batat krompira
10 g maslaca
mleko
so

Priprema:

1. Odvojiti batak od karabataka. Meso posuti sa obe strane začinom za piletinu po ukusu i ostaviti u frižideru jedan sat. Zatim izvaditi meso iz frižidera i uvaljati ga dobro u brašno. U tiganj veličine 24 cm sa nelepljivim dnom sipati 4 kašike ulja i staviti da se ulje zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje staviti pobrašnjeno meso i pržiti ga na toj temperaturi dok ne uhvati koricu sa obe strane. Zatim smanjiti temperaturu (kod mene je to bilo na 5 od 9), poklopiti tiganj i pržiti meso uz često okretanje dok se lepo ne isrži (ubodite meso viljuškom i ako ne izlazi crvenkasta tečnost meso je prženo). 

2. Sos: Prženo meso prebaciti u tanjir a u masnoću gde se meso pržilo ubaciti maslac i mešati da se maslac otopi. Zatim dodati iseckani beli luk, sirće, med i soja sos. Promešati i pržiti na tihoj temperaturi oko dva minuta, da se malo sos zgusne. Tada vratiti meso u tiganj i obilno ga preliti sosom, poklopiti i ostaviti pet minuta da odstoji pre posluživanja. 

3. Pire od batat krompira: Dok se meso prži spremiti pire. Batat krompir oljuštiti, iseći na kocke i staviti u odgovarajuću šerpu. Naliti sa hladnom vodom posuti sa pola kašičice soli i staviti da se skuva. Skuvani krompir ocediti, dodati maslac i mikserom (ili žicom za mućenje) umutiti. Sipati mleka koliko želite da vam pire bude gust i umutiti. Probati i dosoliti po ukusu.

Krompir pire poslužite sa mesom obilno prelivenim sosom. Uživajte...

Коментари

Популарни постови