Balon lepinje


 
Potrebno je:

250 g brašna
50 ml tople vode
50 ml jogurta
50 ml mleka
1 kašika ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
5 g suvog kvasca

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so i suvi kvasac pa promešati. Dodati zatim toplu vodu, jogurt i mleko sobne temperature i ulje. Umutite testo mikserom. E, sada imate dve opcije. Prva, da testo stavite u posudu i umutite profesionalnim mikserom koji će ceo proces mešenja sam da obavi, ili da to uradite običnim mikserom sa nastavcima za testo. Ako radite sa običnim mikserom, moraćete dodatno i ručno da umesite testo. Možda će vam se u početku činiti da neće lepo da se poveže samo budite uporni i mesite ga oko dva minuta. Oblikujte ga u loptasti oblik i ostavite u vanglicu, koja se prekrije kuhinjskom krpom, da odstoji na toplom mestu 15 minuta. 

2. Veliki pleh od električnog šporeta prekriti pek papirom i ostaviti na stranu. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati loptice. uzeti prvu lopticu testa, staviti je na pobrašnjenu podlogu, posuti je brašnom i oklagijom razviti u tanak krug, oko 2mm - 3 mm debljine. Prebaciti na pleh. Ponoviti postupak i sa ostalim lopticama testa. Prekriti pleh i ostaviti 15 minuta. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 220 stepeni. Staviti lepinje da se peču 10 minuta, odnosno dok se ne naduvaju i dobiju lepu braonkastu boju. Pečene lepinje prebaciti na rešetku da se prohlade pa ih poslužiti.

Ovo fantastično mekano, vazdušasto kiselo testo se prilikom pečenja naduva, zato je i dobilo naziv balon lepinje. U njih se obično stavljaju ćevapi ili neko roštiljsko meso, a možete, kao što sam ja uradila, da ih poslužite sa kajmakom, domaćim suvim mesom i barenom paprikom...

Коментари

Популарни постови