Kolač sa bananama i susamom
Potrebno je:
300 g očišćenih banana
120 g susama
Fil:
60 g crne čokolade
1 vrhom puna kašika kikiriki putera
Za dekoraciju:
bademi
Priprema:
1. Prvo susam izručiti u tiganj sa nelepljivim dnom i malo ga propržiti, da bi dobio aromu. Proprženi susam prebaciti u tanjir da bi se što pre ohladio. Za kolač odaberite zrele banane, da biste ih lakše izgnječili. Očišćene banane iseckati na krugove i staviti u dublju posudu. Viljuškom ih dobro izgnječite da se dobije kašasta smesa. U banane ubaciti ohlađeni susam i kašikom sve dobro sjediniti.
2. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Zahvatati punu kašiku smese i stavljati na pek papir (izađu 9 kolača). Zatim kašičicom blago ispretiskati da se oblikuje krug, pa unutrašnjost takođe ispretiskati kašičicom i napraviti udubljenja sa formiranim stranicama od 1cm debljine. Staviti da se peču 18 minuta. Pečene izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade, pa ih polako odvojiti od pek papira i poređati na odgovarajuću tacnu.
3. Fil: Crnu čokoladu izlomiti na kockice i staviti u manju šerpicu. Dodati kikiriki puter i na vodenoj pari otopiti da se dobije glatka smesa. Otopljenu čokoladu rasporediti u udubljenja na kolačima (po jedna puna kašičica). Ukrasite bademima i ostaviti u frižider da se čokolada stegne. Dalje čuvati na sobnoj temperaturi.
Veoma ukusan kolač bez brašna i dodatog šećera...
Коментари
Постави коментар