Hleb sa batat krompirom (ili bundevom)


 

Sastojci za belo testo:

250 g mekog brašna T-400
200 ml toplog mleka
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
20 g maslaca sobne temperature

Sastojci za testo sa batat krompirom:

250 g mekog brašna T-400
100 ml toplog mleka
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
100 g pirea od batat krompira
20 g maslaca sobne temperature

Za premazivanje hleba:

1 jaje

Priprema:

1. Prvo očistiti batat krompit (data mera je za očišćeni krompir), iseći ga na kockice i skuvati. Skuvani krompir procediti i viljuškom izgnječiti u pire. Ostaviti ga na stranu.

2. Belo testo: U odgovarajuću posudu staviti kvasac i šećer. Preliti sa toplim mlekom, promešati i ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom dok se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati pripremljeni kvasac i silikonskom špatulom (ili varjačom) dobro sjediniti sve sastojke. Dodati omekšali maslac i rukom umesiti testo. Testo mesiti sve dok se maslac ne spoji sa testom. Vanglicu premazati uljem i vratiti testo koje je oblikovano u loptasti oblik. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da se testo duplira.

3. Testo sa batat krompirom:  U odgovarajuću posudu staviti kvasac i šećer. Preliti sa toplim mlekom, promešati i ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom dok se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati.  Sipati pripremljeni kvasac, pa dodati pire od batat krompira (umesto batat krompira možete da koristite i bundevu). zamesiti testo rukom da se svi sastojci povežu, pa dodati maslac. Umesiti dobro testo i ostaviti ga u nauljenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste (dok stigne prvo, belo, testo).

4. Kalup za hleb veličine 30 cm x 11 cm x 8 cm prekriti pek papirom i ostaviti na stranu. Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti belo testo i oklagijom ga razviti u pravougaoni oblik veličine 30 cm x 40 cm. Na isti način razviti i testo sa batat krompirom, pa ga (pomoću oklagije) prebaciti preko belog testa. Oklagijom blago preći preko testa da se sastave. Sada, testo uviti u rolat sa uže strane i prebaciti ga u pripremljeni kalup. Kalup prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste oko 30-35 minuta.

5. Rernu uključiti da se zagreje na 160 stepeni. Naraslo testo izbockati čačkalicom po površini (da se ne odvoji korica) i premazati ga umućenim jajetom. Staviti hleb da se peče u zagrejanu rernu na 160 stepeni prvih 10 minuta, pa povećati temperaturu na 190 stepeni i peći hleb još 25 minuta. Ako je potrebno pri kraju pečenja hleb prekriti alu folijom.

6. Pečeni hleb izvaditi iz rerne i ostaviti ga u kalupu 10 minuta, pa ga prebaciti na rešetku da se ohladi.

Obavezno isprobajte ovaj recept, hleb je veoma ukusan...

Коментари

Популарни постови