Krekeri od heljdinog brašna
Potrebno je:
250 g integralnog speltinog brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice origana
300 g mešavine orašastih plodova i semenki
100 ml maslinovog ulja
140 ml gazirane vode
Priprema:
1. U vanglicu staviti integralno speltino brašno (po receptu, krekeri treba da se prave od belog speltinog brašna, ali ja nisam uspela da ga pronađem. Međutim, nemam zamerki, i sa integralnim brašnom su ispali odlični), dodati prašak za pecivo, so, mleveni biber i origano (možete da dodate začine po svom ukusu) i sve promešati kašikom. Ubaciti sitno iseckane orašaste plodove i semenke i promešati. Ja sam koristila badem, lešnik, kikiriki, semenke suncokreta, semenke bundeve, susam i lan. Sve sam sitno iseckala u secko, a susam i lan samo dodala. Na kraju dodati maslinovo ulje i gaziranu vodu. Rukom dobro sjediniti sve sastojke.
2. Uzeti veliki pleh od električnog šporeta 30 cm x 40 cm i ostaviti ga na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Iseći pek papir da bude malo i duži i širi od pleha i staviti ga na radnu površinu.
Na sredinu pek papira izručiti spremlenu smesu. Probala sam da stavim pek papir preko smese i tako da razvijem testo u koru, ali sam odustala jer mi je bilo lakše bez njega. Oklagijom polako razvući smesu u veličini pleha, da bude debljine oko 0,5 cm. Zatim pek papir uhvatiti prstima na oba kraja jedne strane i samo ga povući u pleh. Sada, iseći testo u oblike po želji i staviti da se krekeri peču 20 minuta. Pošto vreme pečenja zavisi od jačine šporeta, krekeri su gotovi kada na dodir prsta osetite da je površina čvrsta.
3. Izvaditi pleh iz šporeta i ostaviti krekere da se potpuno ohlade u plehu. Tada ih prebacite u odgovarajuću posudu.
Uživaćete u ovim divnim, hrskavim grickalicama...Krekere sam pravila po receptu moje drage prijateljice Miljane Šimunić, samo što sam ja pravila pola mere.
Коментари
Постави коментар