Mrvičasti kolač sa makom
Sastojci za testo:
3 žumanca
2 kašike šećera
150 g maslaca sobne temperature
3 kašike mleka
300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilinog šećera
Sastojci za fil:
3 belanca
180 g šećera
250 g mlevenog maka
Priprema:
1. Testo: U vanglicu staviti žumanca, dodati šećer i penasto umutiti. Dodati iseckani maslac i mutiti dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim, dodati mleko i brašno sa praškom za pecivo i vanilinim šećerom. Zamesiti glatko testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na tri jednaka dela, pa svaki deo oblikovati u lopticu. Svaku lopticu umotati u providnu foliju, pa dve loptice staviti u frižider, a treću staviti u zamrzivač. Ostaviti testo da odstoji pola sata.
2. Fil: Belanca staviti u vanglicu i mutiti ih dok se ne sjedine i pobele. Zatim im postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrsti šne. Tada umešati mleveni mak i kašikom dobro promešati. Za fil sam koristila mak bez ikakvih dodataka, ako koristite mak za štrudle sa dodatkom šećera smanjite šećer koji stavljate u belanca na 100 g. Fil staviti u frižider dok se razvijaju korice.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Pleh veličine 30 cm x 20 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Izvaditi iz frižidera prvu lopticu testa i na pobrašnjenoj podlozi (posipati testo i po površini brašnom) razviti je u veličini pleha. Pomoću oklagije je prebaciti u pleh (ako vam se pocepa prilok prebacivanja, ne brinite, sastavite u plehu prstima jer se to neće ni primetiti). Preko kore rasporediti pola fila, staviti drugu koru i ostatak fila. Sada, izvaditi testo iz zamrzivača i krupno narendati preko fila. Staviti kolač da se peče 25-30 minuta.
4. Pečeni kolač ostaviti da se potpuno ohladi u plehu u kome se pekao. Tada ga, pomoću pek papira, prebaciti na odgovarajuću tacnu, skloniti pek papir i kolač iseći na oblike po želji.
Za sve ljubitelje maka, uživaće u svakom zalogaju ovog veoma ukusnog kolača.
Коментари
Постави коментар