Pita sa spanaćem, sirom i domaćim korama


 

Sastojci za testo:

550 g mekog brašna T-400
400 ml tople vode
1 kašičica suvog kvasca
1 kašika ulja
1 kašičica soli

Za premazivanje kora:

150 ml - 180 ml ulja

Fil:

350 g domaćeg, kravljeg, sira
160 g očišćenog spanaća
1 jaje

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati suvi kvasac i so pa promešati. Zatim dodati ulje i toplu vodu i zamesiti testo. Testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje vrlo malo brašna umesiti testo da ostane mekano. Testo podeliti na osam jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu i odmah ih razvijati.

2. Pripremiti odgovarajuću dublju posudu u kojoj će se ređati korice i podmazati je uljem. Razviti prvu lopticu u krug veličine 20 cm i staviti u posudu i dobro je premazati uljem. Nastaviti sa razvijanjem i ostalih korica, ređanjem jedne preko drugih i svaku dobro premazivati uljem. Uljem premazati i zadnju koricu. Posudu sa koricama uvući u običnu plastičnu kesu i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta. 

3. Fil: Za fil dobro sjediniti sir koji je viljuškom izmrvljen, sitno iseckani spanać (koga ste prethodno posolili sa pola kašičice soli, da odstoji 10-ak minuta i dobro rukama ocedili) i jaje. Nisam dodavala so, jer mi je sir bio slan.

4. Nauljiti podlogu za razvijanje kora, uzeti prvu koricu iz posude i oklagijom razviti veliku koru. Ja sam ih razvijala da budu baš tanke, vi možete da ih ostavite i deblje, isto će biti ukusna pita. Razvijenu koru iseći sa obe strane tri puta, s tim da sredina ostane neisečena. Na sredinu prvog isečenog dela kore staviti deo fila, preklopiti preko fila oba dela isečene kore. Sada, taj deo preklopiti napred i ponoviti postupak sa preklapanjem do kraja. Dobićete pravougaonu koru, preokrenite je i složite u pleh preko pek papira. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama.

5. Složenu pitu dobro premazati ostatkom ulja i staviti da se peče na 190 stepeni, 35 min. - 40 minuta.

Savršeno hrskava i veoma ukusna pita...

Коментари

Популарни постови